Περίπου 9 χιλιάδες νέοι αγρότες θα επιστρέψουν στα θρανία, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Τα σεμινάρια, τα οποία καλούνται να παρακολουθήσουν όσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, διοργανώνονται από τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) – Δήμητρα. Θα έχουν διάρκεια 150 ωρών και, σύμφωνα με τον ΟΓΕΕΚΑ – Δήμητρα, έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση και πιστοποίηση της παρεχόμενης τεχνογνωσίας καθώς και στην καθοδήγηση των αγροτών προκειμένου να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

Πόσο εύκολο όμως είναι να καθίσουν στα θρανία και να εκπαιδευτούν πραγματικά ενήλικες που πέρασαν για τελευταία φορά την πόρτα του σχολείου πριν από αρκετά χρόνια; «Το θέμα είναι να βρεις έναν τρόπο να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους και να μιλήσεις για θέματα που αντανακλώνται στη δουλειά τους με πρακτικό τρόπο» δηλώνει ο τεχνολόγος – γεωπόνος κ. Παναγιώτης Μακρής, που έχει σημμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια αγροτών ως εκπαιδευτής.

«Το σημαντικό είναι τα σεμινάρια να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας ευκολότερη και καλύτερη» λέει ο 23χρονος αγρότης κ. Κώστας Πάλλης από τα Βάγια Βοιωτίας, ένας από τους γεωργούς που πρόκειται να εκπαιδευτούν.

Ο κ. Πάλλης εκμεταλλεύεται, μαζί με τον πατέρα του, έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων. Στις καλλιέργειές τους περιλαμβάνεται τριφύλλι, μπαμπάκι, κρεμμύδια και άλλα «παραδοσιακά» αγροτικά προϊόντα. «Θα με ενδιέφερε στα σεμινάρια να υπάρχουν ενότητες για τα αρωματικά φυτά και το ιπποφάες (σ. σ. : Φυλλοβόλος θάμνος ο καρπός του οποίου χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών, μαρμελάδας αλλά και την φαρμακοβιομηχανία) με τα οποία θέλω να ασχοληθώ στο προσεχές διάστημα», σχολιάζει.

Η συγκεκριμένη φουρνιά δεν είναι πρώτη που περνά από αυτή τη διαδικασία. «Κάποιες σημειώσεις που κράτησα για θέματα που αφορούσαν την λίπανση ήταν όντως χρήσιμες. Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μου προσέφερε πολλά πράγματα. Πιστεύω πως αν η παρακολούθηση δεν ήταν υποχρεωτική, δεν θα ήμασταν ούτε οι μισοί» λέει ο κ. Δημήτρης Γρίβας από το Γραμματικό Καρδίτσας, ο οποίος εκπαιδεύθηκε πριν από τρεισήμισι, περίπου, χρόνια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται σεμινάρια, ίσα-ίσα», τονίζει. «Υπάρχουν θέματα, όπως η χρήση των φυτοφαρμάκων, στα οποία συνήθως οι αγρότες κινούνται στα τυφλά. Μοναδικός οδηγός τους είναι ο γεωπόνος, τον οποίο τον ενδιαφέρει κυρίως να τους πουλήσει φυτοφάρμακα. Ένα τέτοιο σωστό σεμινάρια θα ήμουν διατεθειμένος ακόμα και να πληρώσω», επισημαίνει.

Ο κ. Γρίβας λέει πόσο τον βοήθησε η τεχνολογία στις δικιές του καλλιέργειες. «Όταν ξεκίνησα να καλλιεργώ μανιτάρια, βρήκα το 70% της πληροφορίας που χρειαζόμουν μόνος μου στο Ίντερνετ. Όμως στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί αγρότες, νέοι και παλιοί, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Αυτό το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της εκπαίδευσης».

Δεν αρκούν οι 150 ώρες


«Οι 150 ώρες είναι πολύ λίγες», σχολιάζει από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Βασίλης Κόλλιας, ο οποίος πάντως παραδέχεται πως οι περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν τα σεμινάρια ως μια υποχρέωση που πρέπει να βγει.. «Αυτό συμβαίνει γιατί ως τώρα δεν ήταν ούτε ιδιαιτέρως στοχευμένα, ούτε εξειδικευμένα. Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος διαχωρισμός στα αντικείμενα της εκπαίδευσης, βάσει των αναγκών κάθε περιοχής και των γνώσεων του κάθε αγρότη».