Χάρης Καστανίδης: Παραδειγματική τιμωρία των ανέντιμων πολιτικών

Τροποποιείται επί το αυστηρότερο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών


«Ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υπόνοιες και υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αυστηροποιείται σε κάποια σημεία του ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Όπως τόνισε μάλιστα υπερασπιζόμενος την χαμένη τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου, είναι λίγοι εκείνοι που δεν τήρησαν τον όρκο τους. «Λίγοι είναι αυτοί, αλλά επειδή ποτέ δεν αναδείξαμε με ενάργεια την ευθύνη τους, επήλθε η ισοπεδωτική κριτική του ΄΄όλοι είναι ίδιοι΄΄», επισήμανε ο κ. Καστανίδης, δηλώνοντας πάντως ότι «πρέπει να φτάσουμε σε μια άκρη και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες που θα σχηματίσουν την πραγματική πεποίθηση στους πολίτες ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών είναι έντιμοι και επιτελούν ευσυνειδήτως το έργο τους».

Αναφερθείς για το εύρος των αλλαγών που θεσπίζονται στον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών (ο οποίος μπορεί να αλλάξει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι «ο καλύτερος νόμος στα χέρια μιας άβουλης κυβέρνησης που δεν επιθυμεί την κάθαρση δεν αποδίδει, ενώ ένας μέτριος νόμος στα χέρια μιας κυβέρνησης αποφασισμένης λάμπει». Ενώ απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι με τις επίμαχες ρυθμίσεις δεν επιλύει το πρόβλημα, είπε ότι «χρειάζεται η σαφής και αποφασιστική βούληση του πολιτικού κόσμου ότι δεν θα περιμένουμε την αλλαγή του Συντάγματος».

Διευκρίνισε εξάλλου ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2013 και θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή το 2019. «Επιλέγουμε την πολύ ρεαλιστική και συμβολικής σημασίας άποψη, ότι δεν θα περιμένουμε την μεταβολή του Συντάγματος, γιατί τότε …ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «όπου μπορούμε να επιφέρουμε ικανοποιητικές μεταβολές το κάνουμε». Ενώ τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για τον μελλοντικό νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αν και όπως υπενθύμισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος χρειάζεται τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά την συγκρότηση του Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θεσπίζεται. Υπέρ τάσσεται και ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα τηρήσει όταν έλθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Δεκτή η τροπολογία της Ντόρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή τροπολογία που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γ. Κοντογιάννης και Ελ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση παραγραφής της αξιόποινης πράξης, να μπορεί το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας εφ’ όσο το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός και να εκδίδει βούλευμα ή απόφαση για την ουσία της υπόθεσης.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην εξάλειψη διακρίσεων υπέρ των υπουργών που δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα, καθώς και στην πρόβλεψη δικονομικών μέτρων που διευκολύνουν το ανακριτικό έργο. Στην κατεύθυνση αυτή καταργούνται οι σύντομες παραγραφές για τα τυχόν τελεσθέντα αδικήματα πολιτικών προσώπων.

Έτσι, προβλέπεται ότι η παραγραφή των εγκλημάτων που τελούνται από υπουργό θα διέπεται πλέον από τις κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα, όπως για όλους τους Έλληνες πολίτες, με το σκεπτικό ότι «η βραχυχρόνια παραγραφή με μόνη αιτιολογία την ανάγκη ταχείας περαίωσης της διαδικασίας, εκτός από τη δημιουργία της εντύπωσης ότι θεσπίζεται αδικαιολόγητο υπουργικό προνόμιο, ουσιαστικά αντιστρατεύεται την αξίωση για ασφαλή διάγνωση της υπόθεσης και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Επίσης, θεσμοθετείται ένα νέο στάδιο αξιολόγησης των στοιχείων που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις υπουργών, ούτως ώστε προτού η Βουλή αποφασίσει την σύσταση της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής να προηγείται η συγκρότηση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου το οποίο θα προβαίνει σε νομικό έλεγχο των στοιχείων κατηγορίας και θα γνωμοδοτεί εάν προκύπτει ανάγκη διερεύνησης ποινικής ευθύνης υπουργού.

Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα για την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση να διατάσσει την κατάσχεση των οικονομικών ωφελημάτων που τυχόν προέκυψαν από την αξιόποινη πράξη του υπουργού.

Για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ο ανακριτής θα μπορεί με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα να απαγορεύει την κίνηση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλακίου του κατηγορουμένου ακόμη και των κοινών λογαριασμών κλπ. με άλλα πρόσωπα, εφόσον υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι προέρχονται από τέλεση παράνομης πράξης σε βαθμό κακουργήματος.

Τέλος, ενώ κρίνεται δικαιολογημένο το ότι με τον ισχύοντα νόμο δεν επιτρέπεται κατά υπουργού η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής, σύλληψης και προσωρινής κράτησης, ωστόσο, σε ότι αφορά την επιβολή περιοριστικών όρων, κρίνεται πλέον ότι αυτό δεν δικαιολογείται. Έτσι, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε εν ενεργεία ή μη υπουργό, όπως η παροχή εγγύησης, η υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή κτλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk