Τώρα θα μετρηθεί το μπόι του καθενός…

Υπάρχουν ακόμη και υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επειδή απλώς οι εγχώριες Τράπεζες «παίζουν» απλώς άμυνα, δηλαδή «μαζεύουν» χωρίς να δίνουν χρήματα. Με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετακυλύεται στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας να οδηγεί σε μετάθεση των πληρωμών στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία βιώνει πρόβλημα πληρωμών. Ο ένας μεταθέτει τα χρέη του στον άλλο και στο τέλος οι υποχρεώσεις κάνουν κύκλο, αποστερώντας από την αγορά το ζωογόνο ρευστό «ζεστό» χρήμα.

Τώρα θα μετρηθεί το μπόι του καθενός… | tovima.gr

Το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο κατέρρευσε, αφήνοντας πίσω του μια χώρα υπερχρεωμένη και μια οικονομία προβληματική.

Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι εκτός αγορών. Το ίδιο συμβαίνει με τις Τράπεζες και τις επιχειρήσεις της.

Υπάρχουν ακόμη και υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επειδή απλώς οι εγχώριες Τράπεζες «παίζουν» απλώς άμυνα, δηλαδή «μαζεύουν» χωρίς να δίνουν χρήματα.

Με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετακυλύεται στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας να οδηγεί σε μετάθεση των πληρωμών στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία βιώνει πρόβλημα πληρωμών. Ο ένας μεταθέτει τα χρέη του στον άλλο και στο τέλος οι υποχρεώσεις κάνουν κύκλο, αποστερώντας από την αγορά το ζωογόνο ρευστό «ζεστό» χρήμα.

Κάπως έτσι παραλύουν τα πάντα, από την οικονομική δραστηριότητα ως τα έσοδα του Δημοσίου και επιβεβαιώνεται το παλαιό δόγμα «έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αναβιώνουν ξεχασμένα συναλλακτικά ήθη, επανέρχονται τα γραμμάτια, οι συναλλαγματικές και οι αγορές με μετρητά, με σκοπό ακριβώς να εξασφαλισθεί ασφάλεια στις συναλλαγές.

Ολα τούτα βεβαίως απλώς επιβεβαιώνουν τη συρρίκνωση και την ύφεση, θέτοντας ευθέως ζήτημα άμεσης δράσης.

Κακά τα ψέματα δεν είναι εποχή για άμυνες.

Η χώρα και η οικονομία θέλουν αναγέννηση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς δράση, χωρίς επιλογές, χωρίς αποφάσεις και χωρίς δυναμικές πρωτοβουλίες από τους κυρίαρχους οικονομικούς οργανισμούς της χώρας.

Πρώτες οι Τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν ρίσκο, να επιλέξουν ποιους θα διευκολύνουν, ποιους θα στηρίξουν και ποιους θα αφήσουν.

Η γενική αμυντική πολιτική είναι ισοπεδωτική, δεν βοηθά κανένα.

Αλλά και οι επιχειρηματίες οφείλουν να αναλάβουν ευθύνες, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις από τα προσωπικά αποθέματα που εξασφάλισαν στις καλές μέρες.

Η επιχείρηση έχει κοινωνικό ρόλο και ευθύνη, δεν είναι ένα σχήμα κερδών και μόνο, που στις καλές μέρες μοιράζει χρήμα στους μετόχους και στις κακές μέρες με το πρώτο φύσημα του αγέρα κατεβάζει ρολά και βάζει λουκέτο.

Θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι αποκαλυπτική για όλους.

Για τους πολιτικούς, για τους τραπεζίτες, για τους επιχειρηματίες, για τους ασκούντες εξουσία και τους έχοντες ευθύνη, πολιτική, οικονομική και κοινωνική.

Τώρα λοιπόν θα φανεί το μπόι του καθενός…

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk