Εκστρατεία εναντίον της «πειρατείας» online

Οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων από την μουσική και την κινηματογραφική βιομηχανία έχουν καταγράψει περίπου 100 ιστοσελίδες που, όπως υποστηρίζουν, εμπλέκονται στην παράνομη ανταλλαγή αρχείων μέσω του Διαδικτύου. Ανάμεσα σε αυτές και το γνωστό The Pirate Bay.

Οι δικαιούχοι ζητούν από τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες αυτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της «πειρατείας» στο Διαδίκτυο. Με τον όρο αυτό περιγράφονται όλες οι παράνομες ανταλλαγές και διακινήσεις ψηφιακών αρχείων, όπως για παράδειγμα δίσκοι μουσικής, κινηματογραφικές ταινίες, ψηφιοποιημένα βιβλία, παιχνίδια για υπολογιστές και λογισμικά προγράμματα.

Εκπρόσωποι της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας συζητούν τον εμπλουτισμό των προϊόντων διάνοιας – τραγούδια και ταινίες – με έναν κρυφό κώδικα που θα τους επιτρέπει να διαπιστώνουν αν τα προϊόντα αυτά ανταλλάσσονται παράνομα στο Ίντερνετ και μέσω ποιων ιστοσελίδων, ενώ στη συνέχεια θα μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές με τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών προκειμένου να τις μπλοκάρουν.

Όμως οι πάροχοι παρά το γεγονός ότι συμφωνούν στο να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες υποστηρίζουν ότι την απόφαση για το ποια ιστοσελίδα παραβαίνει τον νόμο θα έπρεπε να την παίρνει ένα δικαστήριο κι όχι μια μουσική ή μια κινηματογραφική εταιρεία. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο για το ποιος θα έπρεπε να αποζημιώσει μια ιστοσελίδα αν τελικά αποδειχτεί ότι κακώς μπλοκαρίστηκε – ο πάροχος ή η εταιρεία που του έδωσε τα στοιχεία για παράνομη δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων, δηλαδή του γρήγορου Ίντερνετ, και η συμπίεση των ψηφιακών αρχείων, που έκανε τη διακίνησή τους μέσω του Διαδικτύου μια εύκολη υπόθεση, είχαν σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανθεί η ιντερνετική «πειρατεία».

Οι ζημιές που έχει προκαλέσει στη βιομηχανία της μουσικής, του κινηματογράφου, των εκδόσεων και της παραγωγής λογισμικών η πειρατεία online είναι ανυπολόγιστες, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Η μουσική πειρατεία

Χωρίς αμφιβολία ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την ιντερνετική πειρατεία είναι η μουσική βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ότι η μουσική πειρατεία σημειώνει ρεκόρ. Πολλοί προβλέπουν ότι θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στο Ίντερνετ και ανακαλύπτουν τα «οφέλη» της διαδικτυακής πειρατείας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) το 2008 διακινήθηκαν παράνομα online 40 δισεκατομμύρια μουσικά «αρχεία». Σε έρευνα που έγινε πριν λίγο καιρό στη Βρετανία το 43% των ερωτώμενων δήλωσε ότι έχει κατεβάσει παράνομα μουσικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο το 2008, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2007 ανερχόταν στο 35%.

Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk