Η χθεσινή αργία στέρησε από τους Ιάπωνες επενδυτές τη χαρά να κεφαλαιοποιήσουν (στην κυριολεξία) τις επιτυχίες των συμπατριωτών τους που προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των πληγέντων από το σεισμό πυρηνικών αντιδραστήρων.

Σήμερα εισέβαλαν ως ταύροι μαινόμενοι στο Χρηματίστηριο του Τόκιο για να ανεβάσουν το δείκτη ΝΙΚΚΕΙ κατά… 400 μονάδες (ή ποσοστό 4,36%) υψηλότερα! Η ευφορία για τον καλό αγώνα απέναντι στον πυρηνικό εφιάλτη και για την προοπτική να αρχίσει σύντομα το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στην Ιαπωνία σκιάζεται, όμως, από τον πόλεμο στη Λιβύη και τους φόβους για τις πιθανές οικονομικές και γεωπολιτικές παρενέργειές του.

Είναι αλλεπάλληλα τα εξωγενή σοκ που συγκλόνισαν το τελευταίο διάστημα τις διεθνείς αγορές, γι’ αυτό και οι ενδείξεις από τους διάφορους κλάδους είναι επαμφοτερίζουσες και οι τάσεις μικτές κι αλληλοσυγκρουόμενες. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση κατακλυσμού των διεθνών αγορών κεφαλαίων, ομολόγων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων από… μαύρους κύκνους!

Από εξελίξεις, δηλαδή, απολύτως καινοφανείς και απρόβλεπτες με βάση την παρατήρηση των διαφόρων τάσεων που προηγήθηκαν, όπως τις περιέγραψε το 2007 στο ευπώλητο βιβλίο του «Ο Μαύρος Κύκνος» ο καθηγητής των Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και της Οξφόρδης (αλλά και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης hedge funds Universa Investments LP) Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ.

Πρόκειται για έναν όρο που, με αφορμή τις συγκυρίες, καταγράφεται για να μείνει στην «αργκό» των αγορών και αναφέρεται στην πεποίθηση που επικρατούσε πριν από 300 χρόνια στον κόσμο ότι υπάρχουν μόνο λευκοί κύκνοι. Βεβαιότητα που καταρρίφθηκε το 1697, όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος μαύρος κύκνος στην Αυστραλία.

Εως τις αρχές του 2011 τα σοκ του συστήματος λειτουργίας των αγορών ήταν ενδογενή – αν εξαιρέσει κανείς τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Φούσκες χρηματιστηριακές, κρίσεις χρηματοοικονομικές, τραπεζικές και ακινήτων, δημοσιονομικές εκτροπές, αναπάντεχες πτωχεύσεις γιγαντιαίων επιχειρήσεων, παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Οι πεποιθήσεις, οι βεβαιότητες και τα στερεότυπα που καταρρίφθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν εξωγενή. Κατάρρευση δύο εκ των πλέον μακροβιοτέρων αυταρχικών καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική (Αιγύπτου και Τυνησίας), πόλεμος για την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι από τη Λιβύη, πρωτοφανής καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία και επιστροφή του πυρηνικού εφιάλτη.

Τα αλλεπάλληλα αυτά σοκ – οι τόσοι αναπάντεχοι «μαύροι κύκνοι» δηλαδή – δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση τάσεων στις αγορές.

Από τις απολύτως βραχυπρόθεσμες παρατηρήσεις, πάντως, θα έλεγε κανείς ότι σήμερα οι επενδυτές μοιάζουν να αναζητούν την άκρη που είχαν αφήσει χθες στο νήμα των συμπεριφορών τους. Φαίνονται να παραμένουν δηλαδή έξω από τα ασφαλή καταφύγια και να αναλαμβάνουν μεγαλύτερους επενδυτικούς κινδύνους.

Οι αγορές κεφαλαίων έχουν, δηλαδή, καλές προοπτικές, το ιαπωνικό νόμισμα μοιάζει να σταθεροποιείται στο επίπεδο των 81 γεν ανά δολάριο και των 115,20 γεν ανά ευρώ, ενώ το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος ενισχύεται στα 1,4241 δολάρια.

Στις αγορές πετρελαίων παρατηρούσαμε το πρωί μια ρευστοποίηση κερδών, που έριχνε την τιμή του Brent κατά 35 σεντς στα 114,61 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης κατά 41 σεντς στα 101,92 δολάρια το βαρέλι.

Κάποιοι επενδυτές, παρά ταύτα, εξακολουθούν να τοποθετούν κεφάλαια και στο ασφαλέστερο όλων των καταφυγίων, τον χρυσό. Ετσι, το ευγενές μέταλλο ενισχύεται σήμερα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Η τιμή του έφθασε στα 1.429,25 δολάρια η ουγκιά, 1,57 δολάρια υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει χθες στη Νέα Υόρκη.