Ο θεατρικός Βασιλείου στο Μπενάκη

Πενήντα πέντε χρόνια στο θέατρο προσπάθησε να χωρέσει η έκθεση του θεατρικού Σπύρου Βασιλείου που ξεκινά απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και περιλαμβάνει μακέτες, φωτογραφίες και κοστούμια από τις 127 θεατρικές παραγωγές που υπέγραψε και τις έξι ταινίες, στις οποίες είχε την καλλιτεχνική επιλογή.

Πενήντα πέντε χρόνια στο θέατρο προσπάθησε να χωρέσει η έκθεση του θεατρικού Σπύρου Βασιλείου που ξεκινά απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και περιλαμβάνει μακέτες, φωτογραφίες και κοστούμια από τις 127 θεατρικές παραγωγές που υπέγραψε και τις έξι ταινίες, στις οποίες είχε την καλλιτεχνική επιλογή. «Ο Βασιλείου ήταν ένας γερός συνδετικός κρίκος στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας», είπε σχετικά ο διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς, παρουσιάζοντας της έκθεση.

Είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατό του (1903-1985) η έκθεση αυτή έρχεται να μας γνωρίσει τον σκηνογράφο, τον καλλιτέχνη που αγαπούσε το θέατρο και τους ανθρώπους του, τον συνεργάτη της Ραλλούς Μάνου και του Ελληνικού Χοροδράματος, τον ζωγράφο που έδωσε πολύ χρώμα στο θέατρο. Απλωμένη στον πρώτο όροφο του μουσείου και χωρισμένη σε επτά ενότητες – μεσοπόλεμος, δεκαετία του ’40, πρώτη και δεύτερη μεταπολεμική περίοδος, παραστάσεις στις κρατικές σκηνές, παραγωγές του αρχαίου δράματος και Ελληνικό Χορόδραμα – δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει όλο το πλαίσιο της δουλειάς του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιλια Λακίδου, η οποία και έχει αφιερώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον θεατρικό Βασιλείου και τον συντονισμό η Μαρία Σαρρή.

«Περίμενα ν΄ακούσω το Αααα! της επιδοκιμασίας», γράφει σε ένα από τα κείμενά του, σχετικά με την αγωνία που ένιωθε όταν τελείωνε τη δουλειά στο θέατρο, όπου πήγαινε και καθόταν επί ώρες, ακόμα κι όταν ο ίδιος είχε ολοκληρώσει το έργο του.

* Η έκθεση «Ο Σπύρος Βασιλείου και το Θέατρο» εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138. Διάρκεια ως 15 Μαΐου. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή-Σάββατο 10.00-22.00. Δευτέρα και Τρίτη, κλειστά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk