Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, με το κυβερνών κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να ακολουθεί, με μικρή ωστόσο διαφορά από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία της Μαρτίν Ομπρί φέρεται να κέρδισε το 25,1% των ψήφων και αναμένεται να αποσπάσει την πλειοψηφία από τις 2.026 έδρες που πρόκειται ανακατανεμηθούν στα λεγόμενα Γενικά Συμβούλια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις γαλλικές περιφέρειες.

Το κόμμα του γάλλου προέδρου Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) απέσπασε το 17,1% των ψήφων, ποσοστό ενδεικτικό της χαμηλής δημοτικότητας του κ. Σαρκοζί. Το Εθνικό Μέτωπο της κυρίας Λε Πεν ακολουθεί, έχοντας αποσπάσει το 15,3% των ψήφων, παγιώνοντας τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Το ποσοστό της αποχής κινήθηκε, όπως αναμενόταν, σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 56%.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν ανοιχτά την πολιτική Σαρκοζί, έναν περίπου χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών. Το ποσοστό της ανεργίας που αγγίζει το 10% και η ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση του εκλογικού σώματος κατά του προέδρου Σαρκοζί και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να αποσπάσει μέχρι και το 60% των τοπικών συμβουλίων, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι Σοσιαλιστές σήμερα ελέγχουν τις 58 από τις 100 περιφέρειες της χώρας. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.