Ομπάμα: «Μοντέλο εκδημοκρατισμού … η Βραζιλία»

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Βραζιλία, πρώτο σταθμό του σε πενθήμερη περιοδεία με στόχο την προώθηση των αμερικανικών εξαγωγών.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφερε την Βραζιλία ως λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τον εκδημοκρατισμό του αραβικού κόσμου. Σε ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Βραζιλία, πρώτο σταθμό του σε πενθήμερη περιοδεία με στόχο την προώθηση των αμερικανικών εξαγωγών.

«Αγωνιστήκατε εναντίον μιας δικτατορίας δύο δεκαετιών για τα ίδια δικαιώματα – για το δικαίωμα να είστε ελεύθεροι από τον φόβο και ελεύθεροι από την ανέχεια», είπε ο Ομπάμα, ενώπιον ενός πλήθους 2.000 ανθρώπων. «Η Βραζιλία σήμερα είναι μία ευημερούσα δημοκρατία, ένα μέρος όπου ο κόσμος είναι ελεύθερος να λέει τη γνώμη του και να εκλέγει τους ηγέτες του», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βραζιλίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε μόλις μία φορά στη Λιβύη και δεν μίλησε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Είπε ότι ένας αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες εξελίσσεται σήμερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Σε όλη την περιοχή, είδαμε νέους ανθρώπους να εξεγείρονται – μια νέα γενιά να απαιτεί το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το μέλλον της», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk