Οικονομία, Τόκιο και Βεγγάζη στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών


Με τον διεθνή ορίζοντα – από το Τόκιο ως την Βεγγάζη – σκοτεινιασμένο και με αδιευκρίνιστες προς το παρόν τις οικονομικές συνέπειες των κρίσεων της Λιβύης και της Ιαπωνίας, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιχειρήσουν αυτή την εβδομάδα, με διαδοχικές συνεδριάσεις, να διευθετήσουν τα σημαντικά προβλήματα που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ άφησαν ανεπίλυτα την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο του μόνιμου ευρωμηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το μείγμα κεφαλαίων και εγγυήσεων που θα περιέχει, καθώς και για τον τρόπο καταγραφής των εθνικών συνεισφορών στα δημόσια χρέη.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να θέτει τα περισσότερα προβλήματα, συνεπικουρούμενο από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία κ. α. Εκκρεμότητες υπάρχουν και ως προς τις υποχρεώσεις συνεισφορών ορισμένων κρατών, αλλά και ως προς την προτεραιότητα αποζημιώσεων σε περίπτωση αποτυχίας προγραμμάτων δανειοδότησης. Η πολιτική συμφωνία των «17» ότι θα ισχύσει στην ΕΕ το καθεστώς που ισχύει στο ΔΝΤ δεν είναι, απ ότι φαίνεται, απολύτως εφαρμόσιμη.

Ολα αυτά τα – εκ πρώτης όψεως – τεχνικά ζητήματα υποχρεώνουν τους υπουργούς Οικονομίας της ζώνης του ευρώ να συνέλθουν για μια ακόμη φορά εκτάκτως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας πως για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αυτού του είδους τα «τεχνικά ζητήματα» έχουν πρωταρχική σημασία.

Κατά τα άλλα, ως προς το ιρλανδικό ζήτημα ο μεν γαλλογερμανικός άξονας επιμένει ότι όσο χαμηλότερη παραμένει η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία τόσο υψηλότερα θα είναι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας από την ευρωζώνη. Το Δουβλίνο μάλλον αναμένει τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών «τεστ αντοχής» για τις ιρλανδικές τράπεζες, ούτως ώστε να σταθμίσει στη συνέχεια το κόστος των επιλογών του.

Ολα αυτά θα τα συζητήσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες – πλην των υπουργών Οικονομίας – και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Την Τετάρτη πραγματοποιούνται οι σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και την Πέμπτη συνέρχονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Παράλληλα οι «27» θα έχουν το ένα μάτι τους στραμμένο στη Λιβύη και το άλλο στην Ιαπωνία. Από οικονομικής απόψεως το μείζον ζήτημα από τη λιβυκή κρίση για την ΕΕ είναι οι επιπτώσεις της στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν, σε περίπτωση όξυνσης της κρίσης, ακόμη και διπλασιασμό της τιμής του βαρελιού.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της ιαπωνικής κρίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που, γνωρίζοντας ότι η Ιαπωνία έχει στο χαρτοφυλάκιό της αμερικανικά και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 800 δισ.δολαρίων αντιστοίχως, προβληματίζονται ως προς την μελλοντική συμπεριφορά της.

Αν το Τόκυο, ενώπιον των αναγκών της ανθρωπιστικής και πυρηνικής κρίσης που διέρχεται, προβεί σε μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, οι επιπτώσεις στις τιμές τους θα είναι σημαντικές. Ενας λόγος παρά πάνω για να καταλήξουν οι «27», σε σχέση με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό, σε μια «καλή συμφωνία» την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk