ΙΑΕΑ : Η κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί


Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ «εργάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε συνεργασία με άλλες χώρες και άλλες διεθνείς οργανώσεις, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να δώσει τέλος στην κρίση και να μειώσει τις συνέπειες το μέγιστο δυνατό», προσέθεσε ο ιάπωνας διπλωμάτης κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

«Η κρίση δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της και η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παραμένει πολύ σοβαρή, σημείωσε ο Αμάνο. Όμως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά», προσέθεσε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες ανέβαλαν τη ρίψη θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα όταν εθεάθη γκρίζος καπνός πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια πρόκλησης του καπνού αυτού.

Παράλληλα ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι ασφαλή τα τρόφιμα που παράγονται στην Ιαπωνία έξω από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση «δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, «οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων».

«Σήμερα η κατάσταση δείχνει να είναι σταθερή στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 (…) χάρη στη ρίψη θαλασσινού νερού για να ψυχραθούν», σημείωσε ο Μπιλ Μπόρτσαρντ, εκτελεστικός διευθυντής της NRC.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ωστόσο ότι «γκρίζος καπνός βγήκε από τον αντιδραστήρα 3» σήμερα προκαλώντας την απομάκρυνση του προσωπικού του σταθμού. «Η αιτία αυτού του καπνού δεν είναι γνωστή, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας ούτε της ραδιενέργειας», προσέθεσε.

«Κρίνουμε σε αυτό το στάδιο ότι οι αντιδραστήρες υπέστησαν ζημιές στο επίπεδο του (πυρηνικού) καυσίμου», σημείωσε εξάλλου, διευκρινίζοντας ότι οι αντιδραστήρες 1, 2 και 3 από τους έξι που έχει συνολικά ο σταθμός λειτουργούσαν την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου.
Η NRC επανέλαβε ότι οι ανιχνευτές ραδιενέργειας της Αμερικανικής
Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ανησυχητικό επίπεδο ακτινοβολίας» στις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στις ΗΠΑ για ραδιενεργές εκπομπές προερχόμενες από την Ιαπωνία», σημείωσε και ο Μπόρτσαρντ.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έθεσε σήμερα δισκία ιωδίου στη διάθεση των υπαλλήλων του και των οικογενειών τους που διαμένουν στην Ιαπωνία.

Στο στάδιο αυτό, «τίποτε δεν δείχνει ότι θα χρειαστεί η λήψη» των δισκίων αυτών, αλλά «για λόγους πρόληψης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει τα δισκία αυτά στη διάθεση του προσωπικού της και των οικογενειών τους για τη χρήση τους μόνον στην περίπτωση συγκεκριμένης εντολής προς αυτήν την κατεύθυνση, αν αλλάξουν οι
συνθήκες», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk