Αναγνωρίστηκε νέο είδος άλμπατρος στον Ινδικό


Τα άλμπατρος που φωλιάζουν στη Νήσο Άμστερνταμ του Ινδικού Ωκεανού δεν ανήκουν στο ίδιο είδος με το περιπλανώμενο άλμπατρος, δείχνουν οι γενετικές αναλύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το άλμπατρος του Αμστερνταμ είναι το σπανιότερο είδος της οικογένειάς του και αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Τα άλμπατρος είναι μεγάλα πτηνά της οικογένειας Diomedeidae, η οποία παίρνει το όνομά της από τον μύθο για τον βασιλιά Διομήδη, του οποίου οι φίλοι μεταμορφώθηκαν σε πουλιά από τη θεά Αθηνά.

Εδώ και δεκαετίες, οι βιολόγοι διαφωνούν για το πόσα είδη άλμπατρος υπάρχουν. Η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), o φορέας που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναγνωρίζει σήμερα 21 είδη, από τα οποία τα 19 απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα άλμπατρος της απομονωμένης Νήσου Άμστερνταμ στο νότιο Ινδικό καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 1983. Έκτοτε, οι επιστήμονες διαφωνούσαν για το κατά πόσο τα πουλιά αυτά αποτελούν νέο είδος, ή αν απλώς είναι υποείδος του γιγάντιου περιπλανώμενου άλμπατρος (Diomedea exulans).

Τώρα, ορνιθολόγοι του Πανεπιστημίου του Λέθμπριτζ στον Καναδά διαπιστώνουν ότι ο πληθυσμός του Αμστερνταμ παρουσιάζει σημαντικές γενετικές διαφορές από το περιπλανώμενο άλμπατρος.

Αυτό σημαίνει ότι το άλμπατρος του Αμστερνταμ πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό είδος με την ονομασία Diomedea amsterdamensis.

Τα δύο είδη πρέπει να διαχωρίστηκαν πριν από 265.000 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Avian Biology.

Ο προγονικός πληθυσμός πιθανότατα χωρίστηκε σε δύο είδη λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης: τα άλμπατρος του Αμστερνταμ φωλιάζουν αποκλειστικά στο ομώνυμο νησί και παραμένουν στο ίδιο ζευγάρι όλη τους τη ζωή.

Μόλις 170 άτομα φωλιάζουν στο νησί την αναπαραγωγική περίοδο, αναφέρει το BBC.

Μορφολογικά, το άλμπατρος του Αμστερνταμ παρουσιάζει μικρές διαφορές στο ράμφος, ενώ οι νεοσσοί του έχουν καφετί πούπουλα, αντί για άσπρεα. Το στομάχι του, επίσης, παράγει ένα ελαιώδες έκκριμα που δεν απαντάται σε άλλα άλμπατρος.

Με βάρος μέχρι οκτώ κιλά, το άλμπατρος του Άμστερνταμ είναι ελάχιστα μικρότερο σε μέγεθός από το περιπλανώμενο άλμπατρος.

Έχει πάντως το ίδιο άνοιγμα φτερών, το οποίο φτάνει τα 3,5 μέτρα και ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο πτηνό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk