Μια νέα μέθοδος «μεταφοράς» των φαρμάκων στον εγκέφαλο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η καινούργια ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Biotechnology» ανοίγει τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες σε ό,τι αφορά ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η μυϊκή δυστροφία.

Η ερευνητική ομάδα επέτυχε να μεταφέρει φάρμακα στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ εκμεταλλευόμενη τους ίδιους τους «μεταφορείς» του οργανισμού –μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύονται με φυσικό τρόπο από τα κύτταρα και ονομάζονται exosomes.

«Οχήματα» μεταφοράς φαρμάκων

Τα σωματίδια αυτά, όταν κυκλοφορήσουν στο αίμα, δρουν ως «οχήματα» μεταφοράς φαρμάκων επιτυγχάνοντας να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια κυτταρική μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο από εν δυνάμει εχθρούς. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αποτελεί μια πολύτιμη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βλαβερά χημικά που κυκλοφορούν στο σώμα αλλά την ίδια στιγμή αποτρέπει και κάποια χρήσιμα φάρμακα από το να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών από την Οξφόρδη δρα Μάθιου Γουντ «είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η μεταφορά νέων ‘βιολογικών’ φαρμάκων στον εγκέφαλο μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού».

Φραγμός- «ασπίδα»

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα φάρμακα τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα μονοπάτια διαφορετικών ασθενειών. Ωστόσο παρότι τέτοιου είδους φαρμακευτικοί παράγοντες έχουν δώσει καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο, εμφανίζονται συχνά προβλήματα στη μεταφορά τους στο σημείο – «στόχο» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εμπόδια αυτά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν τα φάρμακα πρέπει να εισέλθουν στον εγκέφαλο εξαιτίας της ισχυρής «ασπίδας» που ονομάζεται αιματοεγκεφαλικός φραγμός.

Ωστόσο ο δρ Γουντ πιστεύει ότι η μέθοδος του ίδιου και της ομάδας του μπορεί να «νικήσει» τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό προς όφελος πολλών ασθενών με νόσους που «χτυπούν» τον εγκέφαλο. Πάντως ο επιστήμονας παραδέχεται ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός προτού η τεχνική του εφαρμοστεί σε ανθρώπους.