Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του κ. Γ. Καμίνη , ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η κατάληψη των εργαζομένων στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά , με επίκεντρο το ζήτημα των συμβασιούχων, να λάβει ευρύτερες διαστάσεις και να επεκταθεί. Το συντονιστικό των συμβασιούχων θα αποφασίσει το πρωί της Τρίτης τη συνέχιση ή μη της κατάληψης ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση κινητοποιήσεων σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.

Παράλληλα, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας πραγματοποιούν κατάληψη και στο αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της Ιεράς Οδού. Ηδη ακούγονται φωνές ανησυχίας ότι ο παροπλισμός των απορριμματοφόρων εκεί μπορεί να οδηγήσει , εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη, σε πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Καμίνης επιμένει ότι πρέπει «να επικρατήσει η λογική» .

Ο δήμαρχος Αθηναίων , όπως έλεγαν από το επιτελείο του, δεν έχει περιθώρια παρέμβασης στο θέμα των συμβασιούχων, μια και δεσμεύεται από τη νομοθεσία, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση συμβάσεων και οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Ο κ. Καμίνης θα έβλεπε θετικά μια ρύθμιση που θα μοριοδοτούσε την εργασιακή εμπειρία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και των συμβασιούχων φούντωσε για τα καλά. Για αδιαλλαξία κατηγορούν τον δήμαρχο Αθηναίων τα σωματεία του Δήμου, καταγγέλλοντας την «εμμονή του να συζητήσει το θέμα της «πρόσληψης 900 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου – 8 μήνες»» στο δημοτικό συμβούλιο και την άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο στους εργαζόμενους.

Ο κ. Καμίνης εξαπέλυσε πυρά, με αφορμή την «αναγκαστική ματαίωση της διεξαγωγής της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου» και κατηγόρησε τους συμβασιούχους που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους ότι διαμόρφωσαν «συνθήκες εκβιασμού και εκφοβισμού». Μάλιστα, κατήγγειλε ότι η ομάδα συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου «μπήκαν σήμερα με τη βία στο δημαρχείο, προπηλακίζοντας συναδέλφους τους στην είσοδο και κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου». Τους εγκαλεί επίσης γιατί όλες οι προσπάθειες να βρεθεί κάποια συνεννόηση ώστε να ξεκινήσει η συνεδρίαση «συνάντησαν την αδιαλλαξία των εκπροσώπων των συμβασιούχων».

Με δήλωσή του καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο όλες τις ενέργειες που εμποδίζουν τη λειτουργία των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Δήμου μας».

Πάντως, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο τις οποίες ο κ. Καμίνης κάλεσε να καταδικάσουν τις πρακτικές των συμβασιούχων , προχώρησαν αντιθέτως , λίγο ως πολύ, είτε σε στήριξη των αιτημάτων διαμαρτυρόμενων εργαζομένων είτε βρέθηκαν απέναντι στο δήμαρχο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση . Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ν. Κακλαμάνης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έψεξε τον κ. Καμίνη αντιπαραβάλλοντας τη δική του στάση , παλιότερα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ανάλογες καταστάσεις :

«Ήμουν παρών από την αρχή ως το τέλος και πάντως δεν έφυγα από την πίσω πόρτα», σημείωσε. Επίσης, όσον στο πρόβλημα των συμβασιούχων της αυτοδιοίκησης, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι «η λύση είναι μόνο μία: Τροποποίηση του νόμου Ραγκούση».

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συμβασιούχων εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση (παράταξη του ΚΚΕ) , η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επεσήμαναν ότι στηρίζουν την απόφασή τους για κατάληψη του Δημαρχείου μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην αποσύρει την προκήρυξη νέων θέσεων συμβασιούχων τη στιγμή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ κ. Π. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τα σωματεία του Δήμου Αθηναίων , στην κατάληψη της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και την ακύρωση του Δημοτικού Συμβουλίου οδήγησε «η αδιαλλαξία του Δημάρχου Αθηναίων όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των συμβασιούχων, η εμμονή του να συζητήσει το θέμα της «πρόσληψης 900 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου – 8 μήνες» και η άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο στους εργαζόμενους».

Για τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν με τον κ. Καμίνη , προτού οι συμβασιούχοι αποφασίσουν την κατάληψη, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους στο δημαρχιακό μέγαρο, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Αθηναίων, κ. Β. Πολυμερόπουλος.

Αίτημα όλων των εργαζόμενων του Δήμου Αθηναίων , όπως σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία του Δήμου, είναι η απόσυρση του θέματος της πρόσληψης νέων συμβασιούχων , η παραμονή των υπαρχόντων συμβασιούχων στην εργασία , η παρέμβαση στην Κυβέρνηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει την τακτοποίηση των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων.

«Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος πρέπει να θεωρείται βέβαιο η ακόμη δυναμικότερη παρέμβαση όλων των εργαζομένων διότι ουδείς έχει το δικαίωμα να πετάει στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο Δήμο για οκτώ ή εννέα συνεχόμενα χρόνια», είχαν επισημάνει σε ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας πραγματοποιούν κατάληψη και στο αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της Ιεράς Οδού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στελέχη του κ. Καμίνη μιλούσαν για «παράξενη συγχορδία» στήριξης των συμβασιούχων κατά την κατάληψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, δείχνοντας μάλιστα τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκο που ήταν υπέρ των καταληψιών. Επιπλέον, έριχναν «βέλη» όσον αφορά ιδιαίτερα συνδικαλιστές και εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας και αναφέρονταν στο «σύστημα Κακλαμάνη» , που «ρίχνει τις μάσκες» επιχειρώντας να μείνει γατζωμένο, όπως έλεγαν , σε μια παγιωμένη σαθρή κατάσταση.