Τον κώδωνα του κινδύνου για μια μελλοντική χρηματοοικονομική κρίση που θα προέλθει από τη διαρκή συσσώρευση χρεών στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη έκρουσε μιλώντας σε φόρουμ στο Πεκίνο ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζον Λίπσκι. Ο μέσος όρος του χρέους των ανεπτυγμένων χωρών θα ξεπεράσει εφέτος το 100% του ΑΕΠ τους για πρώτη φορά μεταπολεμικώς, προέβλεψε ο Λίπσκι. Πρόκειται για χρέη μη εξυπηρετήσιμα, γι’ αυτό και εξόχως απειλητικά για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, κατά τις εκτιμήσεις του ανώτατου αξιωματούχου του ΔΝΤ.

«Τα δημοσιονομικά προβλήματα της σοβούσης κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού αρχίσουν να επηρεάζουν την ανάκαμψη και να δημιουργούν νέους κινδύνους» είπε ο Λίπσκι. Και εξήγησε ότι «η πρόκληση είναι να περιοριστεί η δυνατότητα να ξεσπάσει μια μελλοντική χρηματοοικονομική κρίση τη στιγμή κατά την οποία οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή».

Οι επισημάνσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως απάντηση στην τοποθέτηση που είχε κάνει το Σάββατο από το ίδιο φόρουμ ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είχε μιλήσει για την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης, τονίζοντας μάλιστα ότι η προσήλωση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών στα μέτρα λιτότητας δημιουργούν «απολύτως απαισιόδοξες» προοπτικές για τις οικονομίες τους. Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ο Στίγκλιτς την Ελλάδα, που πασχίζει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα αφήνοντας την οικονομία της να βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ύφεση.

Ο Τζον Λίπσκι θεωρεί ότι η συσσώρευση χρεών αποτελεί ωρολογιακή βόμβα και για τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής και της ιαπωνικής. «Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είχε ξεπεράσει τα 14 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2010, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά 72% την τελευταία πενταετία, ενώ το χρέος της Ιαπωνίας έχει φθάσει στα 10 τρισ. δολάρια, είναι δηλαδή διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας που ήταν 5 τρισ. δολ. στα τέλη της περασμένης χρονιάς», επισήμανε.

Ο υπ’ αριθμόν 2 του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων πλην υπερχρεωμένων οικονομιών, τα οποία παραμένουν σταθερά στο 2,75% περίπου του ΑΕΠ τους την τελευταία τριετία, θα αρχίσουν οσονούπω να παίρνουν την ανιούσα, δυσχεραίνοντας όλο και περισσότερο την προσπάθεια των κυβερνήσεων για αποπληρωμή των χρεών τους. «Τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων ίσως αυξηθούν κατά 100 έως 150 μονάδες βάσης έπειτα από την αύξηση κατά 25% του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ των κρατών, που παρατηρήθηκε κατά μέσον όρο από τότε που ξέσπασε η κρίση», είπε ο Λίπσκι.

Σημειωτέον ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν 3,27% την περασμένη Παρασκευή, ενώ η απόδοση του αντίστοιχης χρονικής διάρκειας ιαπωνικού ομολόγου ήταν μόλις 1,21%. Το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας από τις διεθνείς αγορές ενισχύθηκε σήμερα στο 3,21% από 3,19% που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Ο Λίπσκι, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανική τράπεζας JPMorgan Chase & Co., προέβλεψε αύξηση του κόστους δανεισμού των μεγάλων οικονομιών κατά 1,5% του ΑΕΠ τους ως το 2014, ακόμη κι αν τα επιτόκια δανεισμού τους αυξηθούν μόνο κατά 100 μονάδες βάσης. Ο αμερικανός οικονομολόγος υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΔΝΤ, κάθε αύξηση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ κάθε χώρας κατά 10% αντιστοιχεί στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της συγκεκριμένης οικονομίας κατά 0,15% λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η αύξηση του χρέους στις επενδύσεις και στην παραγωγικότητα.