Πορτογαλία: Νέα λιτότητα από την κυβέρνηση Σόκρατες

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, αποφάσισε την Κυριακή, να παρουσιάσει τη Δευτέρα στη βουλή τα νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να επιβάλλει στα δημοσιονομικά της χώρας και που αναμένεται να κλιμακώσουν την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, σχετικά με το πως θα αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία αποφάσισε την Κυριακή να παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Βουλή τα νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να επιβάλλει στα δημοσιονομικά της χώρας και που αναμένεται να κλιμακώσουν την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, σχετικά με το πως θα αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έχει απειλήσει να παραιτηθεί, αν το τελευταίο σχέδιο λιτότητας που θα υποβάλλει στη βουλή, καταψηφισθεί. Επισημαίνει δε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μία πολιτική κρίση που θα αναγκάσει την Λισαβόνα να προσφύγει σε μηχανισμό σωτηρίας από το εξωτερικό όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η κεντροδεξιά παράταξη των Σοσιαλδημοκρατών, έχει προαναγγείλει ότι δεν θα υποστηρίξει τα τελευταία μέτρα λιτότητας που προτείνει η κυβέρνηση, αναδιπλούμενο έτσι από την προηγούμενη στήριξη που παρείχε στους Σοσιαλιστές, στον προϋπολογισμό λιτότητας ενόψει της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες χρειάζεται τις ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης για να περάσει τα νομοθετήματα από το κοινοβούλιο. «Οποιος θέλει να δημιουργήσει πολιτική κρίση σε αυτή τη συγκυρία, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη των συνεπειών της», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Πέδρο Σίλβα Περέϊρα, στους δημοσιογράφους, μετά την εξαντλητική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων λιτότητας που θα προωθήσει στη βουλή η κυβέρνηση.

«Αν αυτή είναι η απόφασή τους, τότε είναι εκείνοι που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολιτική κρίση», τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Περέϊρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk