Στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στοχεύει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου μεταξύ της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του ταξιδιωτικού οργανισμού Travel Plan. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο διευθύνων σύμβουλος του Travel Plan κ. Γ. Δασκαλάκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την ανάπτυξη των βυζαντινών περιηγήσεων στην περιοχή της Αθήνας και την προβολή σημαντικών ορθόδοξων μνημείων που αποτελούν λατρευτικό προορισμό. «Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε όλοι μας, η Εκκλησία με τις μικρές της δυνάμεις, ώστε να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι και να έχουν περισσότερες ευκολίες στον τόπο μας, διότι η παρουσία τους θα είναι χρήσιμη για την κοινωνία και την οικονομία της πατρίδας μας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει ιστορία και σπουδαία μνημεία που αποτελούν πόλο έλξης και βοηθούν στην καλλιέργεια των ανθρώπων». Τις συνέργιες του πολιτισμού, του τουρισμού και της Ορθοδοξίας σε μια «κρίσιμη οικονομική συγκυρία», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Δασκαλάκης και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να προβληθούν από κοινού «μέρη, προσκυνήματα, που δεν έχουν αναδειχθεί», ενώ μέσω της «Αποστολής» φιλοδοξία είναι και η ανάδειξη της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ταξιδιωτικός οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ταξιδιωτικών πακέτων σε προορισμούς της χώρας με θρησκευτικό ενδιαφέρον, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών τόσο από την εσωτερική αφορά όσο και από το εξωτερικό. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε δύο ή τρεις χώρες, συνδυάζοντας προορισμούς στην Ελλάδα, την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) και το Ισραήλ (Ιεροσόλυμα). Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης μοναστηριών που πληρούν προδιαγραφές φιλοξενίας, εφόσον δοθεί η δυνατότητα να ανακαινιστούν μέσω της ένταξής τους στο ΕΣΠΑ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου και έχει ως στόχο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ενίσχυση του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ν. Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Α. Χολέβας, ο γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) «Aποστολή» κ. Κ. Δήμτσας, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του ταξιδιωτικού οργανισμού.

Σύσταση οργανισμού για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Την ίδια ώρα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της βρίσκεται η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς σε διάστημα ενός μήνα περίπου αναμένεται να ανακοινωθεί με απόφαση του Αρχιεπισκόπου η σύσταση εταιρικού σχήματος για τον λόγο αυτό. Ο οργανισμός που θα φέρει την ονομασία «Πρόνοια» θα είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τη χρηματοδότηση φιλανθρωπικών και κοινωνικών δράσεων.