Πτώση 11 μονάδων βάσης στις 897 μονάδες σημείωσε σήμερα το spread της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συγκριτικά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού. Οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων των δύο χωρών είναι ακόμη χαοτικές, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι, σήμερα τουλάχιστον, η σύγκλιση ευνοείται όχι μόνο από την πτώση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου αλλά και από την άνοδο της απόδοσης του γερμανικού, καθώς οι επενδυτές αναθαρρούν από την απομάκρυνση του πυρηνικού ολέθρου στην Ιαπωνία, βγαίνουν από τα «καταφύγια» και αποτολμούν πιο παρακινδυνευμένες τοποθετήσεις.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο σήμερα το πρωί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 11 μονάδες βάσης στο 12,18%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας ιρλανδικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 5 μονάδες βάσης στο 9,47%.

Την ίδια ώρα επίσης στο Λονδίνο η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,21%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου. Η πτώση της γερμανικής αγοράς ομολόγων αποδίδεται στην πρόοδο στις προσπάθειες ψύξης των πληγέντων από το σεισμό πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία. Αποδίδεται επίσης στην πιθανότητα να επαναλάβει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ την ανησυχία του για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων του ευρώ ακόμη και τον Απρίλιο.

Ο Τρισέ πρόκειται να καταθέσει σήμερα τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή οικονομία και για το ευρώ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Την περασμένη Παρασκευή η γερμανική αγορά ομολόγων έπεσε (και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν) όταν ο Τρισέ είχε υπαινιχθεί ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επισπεύσει την αύξηση των ευρωεπιτοκίων τον επόμενο μήνα, παρά τους άνισους ρυθμούς ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σημειωτέον ότι οι κάτοχοι ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης μετρούν απώλειες της τάξεως του 1,4% από την αρχή του έτους, ενώ οι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων μετρούν κέρδη 0,7%, σύμφωνα με καταμετρήσεις της Bank of America Merrill Lynch.