Συνεχίστηκε και τον πρώτο του μήνα του 2011 η αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, σε συνέχεια των πολύ καλών επιδόσεων του δ΄ τριμήνου της περυσινής χρονιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο η αξία των εξαγωγών, εκτός καυσίμων και πλοίων, ενισχύθηκε κατά 14,1%, διαμορφούμενη στα 912 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Την ίδια περίοδο, η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε κατά 264 εκατ. ευρώ ή 10,9%, λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 377 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των διεθνών ενεργειακών τιμών επέδρασε αρνητικά στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο, με το έλλειμμά του να αυξάνεται κατά 185 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 598 εκατ. ευρώ ή 56%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις μείωσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Τον Ιανουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά κατά 807 εκατ. ευρώ ή 22,5% έναντι του Ιανουαρίου του 2010 και διαμορφώθηκε σε 2.786 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε σημαντικό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Όπως διευκρινίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, που ήταν ελλειμματικό τον Ιανουάριο του 2010, παρουσίασε σημαντικό πλεόνασμα ύψους 689 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους έχει ήδη εισρεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011.

Φεύγουν οι ξένοι από τους κρατικούς τίτλους

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 926 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι καθαρής εισροής 3,8 δις. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος αυτή η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην εκροή κεφαλαίων ύψους 1,1 δις. ευρώ, επειδή μειώθηκαν οι τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή 184 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού, αλλά και από την εισροή 114 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 44,4 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών κυρίως για λοιπές υπηρεσίες και δευτερευόντως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών περιορίστηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ναυτιλιακές μεταφορές αυξήθηκαν οριακά.