Αν και τα μουσικά ντοκιμαντέρ ανήκουν σε ένα κινηματογραφικό είδος που πραγματεύεται γεγονότα που ως επί το πλείστον προέρχονται από το παρελθόν, το «Bassweight» του Σούντριχ Χασάν που θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του την Τρίτη 22 Μαρτίου στον Δαναό, αποτελεί εξαίρεση.

Δεν προέκυψε από την ανάγκη καταγραφής μιας πραγματικότητας, δεν αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και την πορεία κάποιου καλλιτέχνη και δεν αναδεικνύει το ταλέντο και τη διαφορετικότητα του καλλιτέχνη με στοιχεία προσωπικά, άσχετα με τη μουσική φύση της επιθυμητής καταγραφής. Καταγράφεται ως το πρώτο μουσικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με την περιγραφή της πρωτοποριακής μουσικής Dubstep.

Το ωριαίο φιλμ πραγματεύεται τον σκληρό, μεθυστικό και εθιστικό ηλεκτρονικό ήχο της πιο σύγχρονης τάσης στο εναλλακτικό Λονδίνο, στα ίχνη της Drum ‘n Bass, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο λόγος όμως που διαφέρει από τα υπόλοιπα μουσικά ντοκιμαντέρ εντοπίζεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη χρονική εξέλιξη. Αναφέρεται σε ένα μουσικό είδος που εξελίσσεται ραγδαία και η πρωτοπορία του έγκειται στο ότι επικεντρώνεται στην εξέλιξη του μουσικού είδους, μελλοντικά αντί μιας αναδρομής στο παρελθόν.

Το «Bassweight» προσφέρει μια ενδελεχή ανάλυση της Λονδρέζικης μουσικής πρωτοπορίας με ντοκουμέντα, πάρτι, συνεντεύξεις και μουσική από τους κύριους εκπροσώπους του είδους. Μαίρη Αν Χομπς, Skream, Benga and Kode 9, μεταξύ άλλων δείχνουν το δρόμο για την ηλεκτρονική επανάσταση.

Ενδεχομένως η πιο ταιριαστή ποιητική άποψη για το «Bassweight» θα ήταν «μια αναδρομή στο μέλλον» εφόσον η δομή της μουσικής είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τον ηλεκτρονικό ήχο και την εξέλιξή του.

Αν αντιμετωπίσουμε το «Bassweight» ως μια πολιτιστική καταγραφή, τότε η αντισυμβατική δομή του στέκει ξεκάθαρα ως συνέπεια του εναλλακτικού χαρακτήρα της μουσικής φύσης που πραγματεύεται. Αποτέλεσμα αυτού, το ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα της εξιστόρησης των γεγονότων, να μιξάρει δεδομένα και αναφορές στο πιο χορευτικό ντοκιμαντέρ της δεκαετίας.

Ας σημειωθεί ότι ο Σούντριχ Χασάν ,σκηνοθέτης του «Bassweight» έχεισ το ενεργητικό της και την δημιουργία του «Soka Afrika», πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ για το πως οι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές τα καταφέρνουν να αγωνιστούν στην Ευρώπη.
Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο, συνιδρυτής και συνέταιρος της εταιρίας SRK Studios στο Λονδίνο και ασχολείται επίσης με παραγωγές video clip, management καλλιτεχνών επιμέλειες βιβλίων, street art και γενικά εμπλέκεται σε διάφορα καλλιτεχνικά projects.

Η προβολή του «Bassweight» είναι η τέταρτη και προτελευταία του θεματικού μουσικό-κινηματογραφικού αφιερώματος, «Μουσικός Μάρτης» στον Δαναό.