Μετά τη Φουκουσίμα πολλά θα αλλάξουν στην Ιαπωνία

Iσως είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται στην Ευρώπη και στην Αμερική ότι οι ψυχολογικές και οι πολιτικές συνέπειες της πυρηνικής τραγωδίας στη Φουκουσίμα θα είναι ανάλογες με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, γεγονός όμως είναι ότι θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις· μάλιστα άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. Το δυστύχημα μετατοπίζει και αλλάζει εντυπωσιακά τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Η προσοχή του κόσμου, όπως και πολλών κυβερνήσεων και των οικονομικών κέντρων, είναι φυσικό να συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο πρόβλημα των κινδύνων από τη ραδιενέργεια και της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία.

Iσως είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται στην Ευρώπη και στην Αμερική ότι οι ψυχολογικές και οι πολιτικές συνέπειες της πυρηνικής τραγωδίας στη Φουκουσίμα θα είναι ανάλογες με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, γεγονός όμως είναι ότι θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις· μάλιστα άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. Το δυστύχημα μετατοπίζει και αλλάζει εντυπωσιακά τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Η προσοχή του κόσμου, όπως και πολλών κυβερνήσεων και των οικονομικών κέντρων, είναι φυσικό να συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο πρόβλημα των κινδύνων από τη ραδιενέργεια και της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία. Οπως φυσικό είναι να δοκιμάζεται ο παγκόσμιος χώρος των εφαρμογών της νεότερης τεχνολογίας, στον οποίο η Ιαπωνία κατέχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Ταυτόχρονα όμως πρόβαλε και το ερώτημα μήπως το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία σηματοδοτεί και το τέλος της πυρηνικής ενέργειας- με όλες τις συνέπειες.
Το ερώτημα δεν είναι ούτε ρητορικό ούτε αβάσιμο. Αρκεί να σκεφθούμε ότι σήμερα σχεδόν το ένα δέκατο της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη είναι πυρηνική και ότι, σύμφωνα με τα προγράμματα αρμόδιων οικονομικών οργανισμών, το 2030-2035 το ένα τέταρτο της ενέργειας που θα απορροφούν οι χώρες της ΕΕ θα προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Οι αρνητές της πυρηνικής προοπτικής πρόσθεσαν στα επιχειρήματα που πρόβαλλαν ως σήμερα και την περίπτωση Φουκουσίμα. Το ότι συνέβη σε μια χώρα τόσο τεχνολογικά αναπτυγμένη όσο η Ιαπωνία δείχνει ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής ». Η Ευρώπη απαντά σε αυτό με υπονοούμενα. Αν δεν προσφύγουμε στην πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να αποταθούμε στη Ρωσία οπότε, μοιραία, η ανάπτυξή μας θα εξαρτάται από τη Μόσχα. Το υπαινίχθηκε ο επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ στην έκτακτη σύσκεψη πυρηνικών εμπειρογνωμόνων, την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Δικαιολογώντας την αδυναμία των ειδικών να συμφωνήσουν αν «η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί στο μέλλον από την πυρηνική ενέργεια» ο κ. Ετινγκερ δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι «σκληρό» επειδή οι άλλες πηγές ενέργειας «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας». Ακριβώς γι΄ αυτό η Γαλλία, η δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων, δεν πρόκειται να ακυρώσει ούτε να καθυστερήσει το πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων, δήλωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την περασμένη Τετάρτη…
Κάτι τέτοιο πολύ θα το ήθελε και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά δεν μπορεί. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Η γερμανική κοινή γνώμη ήταν ανέκαθεν εχθρική στην πυρηνική ενέργεια και η δημοσκόπηση της περασμένης Τρίτης έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις είναι σήμερα εναντίον της, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει η κυρία Μέρκελ. Αντιμετωπίζοντας τις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο κρατίδιο του Μπάντεν-Βίτεμπεργκ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Ανέστειλε ως τον Ιούλιο την απόφασή της για την τύχη των 12 αντιδραστήρων, οι επτά από τους οποίους επρόκειτο να κλείσουν το 2014, αλλά γερμανοί αναλυτές προβλέπουν ότι «τελικώς θα αποδεχθεί τη σύσταση των επιστημόνων και, κυρίως, των επιχειρηματιών που συνδέονται με την πυρηνική βιομηχανία» («Sueddeutsche Ζeitung»). Σημειώνεται ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο μετέχει στην κυβέρνησή της, είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, παρ΄ όλο που ο αρχηγός του Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει ότι είναι εναντίον της.
Πρόβλημα έχει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Βάση της ενεργειακής πολιτικής του είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και ο «προσανατολισμός» της αμερικανικής ανάπτυξης σε άλλες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της πυρηνικής, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να το προωθήσει σήμερα στην κοινή γνώμη, η οποία ήταν πάντοτε και παραμένει εχθρική. Την περασμένη Δευτέρα η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου εισηγήθηκε πρόταση για «πλήρη και μη αναθεωρήσιμη» απόφαση που θα απαγορεύει την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων. Ακόμη και αν τελικώς δεν ψηφιστεί τέτοιο μέτρο η θέση του Ομπάμα είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει τις τρεις μεγάλες πυρηνικές βιομηχανίες- κατά σύστημα οικονομικούς ενισχυτές των Δημοκρατικών- και έχει αυξήσει κατά 460 εκατ. δολάρια το κονδύλι της «επιστημονικής έρευνας» του προϋπολογισμού αποκλειστικά για την «πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς», δηλαδή για αντιδραστήρες.
Πολιτικές επιπτώσεις του Φουκουσίμα θα εκδηλωθούν και στην Ιαπωνία. Η κυβέρνηση του Νικότο Καν ήταν στα πρόθυρα της παραίτησης όταν σημειώθηκε η πυρηνική έκρηξη. Αυτό μπορεί να ήταν «σωσίβιο», αλλά μικρής διάρκειας, αν κρίνει κάποιος από τα σχόλια όλων σχεδόν των εφημερίδων που της καταλογίζουν παραλείψεις και λάθη στον χειρισμό κυρίως των προβλημάτων διατροφής, στέγασης και επικοινωνίας των εκατοντάδων χιλιάδων που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Η γερμανική «Sueddeutsche Ζeitung» προειδοποιούσε τον ιάπωνα πρωθυπουργό ότι «στη Σοβιετική Ενωση η καταστροφή του Τσερνόμπιλ επιτάχυνε την κατάρρευση ενός γηρασμένου,παράλυτου πολιτικού συστήματος». Θα συμβεί το ίδιο και στην Ιαπωνία;

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ

Η πυρηνική τραγωδία έφερε στην επιφάνεια και σειρά εγκληματικές παραλείψεις, απάτες και άλλες αθλιότητες για τις οποίες ευθύνονται πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται πολιτική κρίση διαρκείας. Αποκαλύπτεται τώρα ότι πριν από τρία χρόνια η Ιαπωνία είχε ειδοποιηθεί από τον οργανισμό ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) ότι τα πυρηνικά εργοστάσιά της «δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρές σεισμικές δονήσεις»,αλλά δεν έγινε τίποτε. Πρόπερσι δικαστήριο του Τόκιο γνωμάτευσε και έδωσε τη σχετική εντολή να κλείσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά η κυβέρνηση αντιτάχθηκε. Η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας (ΑSΝ) ανακοίνωσε προ ημερών ότι ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα δεν έλαβε υπόψη του όταν κατασκευάστηκε τον κίνδυνο τήξης του πυρήνα- ό,τι συνέβη δηλαδήκαι έκτοτε δεν έγινε καμία βελτίωση. Και ιαπωνικές εφημερίδες αποκαλύπτουν τώρα ότι η εταιρεία Tepco η οποία διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια και η οποία διατηρεί δεσμούς με τα συντηρητικά κόμματα «συστηματικά αγνοούσε τις προειδοποιήσεις»για την ασφάλεια των εργοστασίων και περισσότερες από διακόσιες φορές παραποίησε σχετικές εκθέσεις επιθεωρητών ασφαλείας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk