ΣΤΗΝ EΛΛΑΔΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ

€ 1.500 για μια κόκκινη οχιά της Μήλου, € 120 για μια ελληνική πεταλούδα στο e-Βay

Το εμπόριο άγριων ζώων ανθεί στην Ελλάδα. Στο «παιχνίδι» εκτός από τα καταστήματα πώλησης ζώων έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και ιδιωτικοί κήποι (εκθέσεις ζώων), εκτροφεία θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας, αλλά και μεμονωμένοι πωλητές στις υπαίθριες αγορές. Διακίνηση εξακολουθεί να γίνεται μέσω των μικρών αγγελιών στις εφημερίδες και εσχάτως στο Διαδίκτυο. Στους διεθνείς κύκλους των συλλεκτών και των επιστημόνων η ελληνική πανίδα έχει υψηλή ζήτηση. Φίδια, αβγά πουλιών, χελώνες και άλλα άγρια είδη παγιδεύονται από επιτήδειους και μοσχοπουλιούνται.

€ 1.500  για μια κόκκινη οχιά της Μήλου, € 120 για μια ελληνική πεταλούδα στο e-Βay | tovima.gr

Το εμπόριο άγριων ζώων ανθεί στην Ελλάδα. Στο «παιχνίδι» εκτός από τα καταστήματα πώλησης ζώων έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και ιδιωτικοί κήποι (εκθέσεις ζώων), εκτροφεία θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας, αλλά και μεμονωμένοι πωλητές στις υπαίθριες αγορές. Διακίνηση εξακολουθεί να γίνεται μέσω των μικρών αγγελιών στις εφημερίδες και εσχάτως στο Διαδίκτυο.
Στους διεθνείς κύκλους των συλλεκτών και των επιστημόνων η ελληνική πανίδα έχει υψηλή ζήτηση.
Φίδια, αβγά πουλιών, χελώνες και άλλα άγρια είδη παγιδεύονται από επιτήδειους και μοσχοπουλιούνται. Η τιμή αβγών ή νεοσσών άγριων αρπακτικών ξεκινά από 30-35 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τη σπανιότητα του είδους. Η προστατευόμενη οχιά της Μήλου, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν, μπορεί να πουληθεί ακόμη και 1.500 ευρώ. Το χρώμα της, συνήθως κόκκινο, και το μέγεθός της ανεβάζουν την τιμή της. Ανοιχτή είναι και η αγορά του εξωτερικού για χερσαίες χελώνες, ενώ σπάνια και προστατευόμενα είδη ελληνικών πεταλούδων φθάνουν να πωλούνται στο Διαδίκτυο (e-Βay) ως και 120 ευρώ η μία.
Σε αρκετά καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων διακινούνται παρανόμως κοτσύφια και γαλιάντρες, καρδερίνες, κοκκινολαίμηδες και άλλα άγρια πουλιά για περίπου 20 ευρώ το ένα. Αλλά και σπάνιες σαύρες, φίδια, ακόμη και αλιγάτορες έχουν κατά καιρούς κοσμήσει τις βιτρίνες τους.
Πριν από λίγα χρόνια οι αρμόδιες αρχές είχαν εξαρθρώσει κύκλωμα παράνομης εμπορίας αφρικανικών χαμαιλεόντων, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί στην Πύλο Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται η μοναδική αποικία του είδους σε όλη την Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν ήταν παρά… σταγόνα στον ωκεανό.
Oπως επισημαίνει ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ερευνητής πεταλούδων και συγγραφέας κ. Λάζαρος Παμπέρης, «στην Ελλάδα οι ξένοι συλλέκτες δρουν ανεξέλεγκτα. Κανείς δεν τους ελέγχει».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», τέσσερα, είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας του λαθρεμπορίου και έχουν να κάνουν με:

1. Την ευζωία των ζώων

Πολλά από αυτά που αιχμαλωτίζονται πεθαίνουν από το στρες και τις ασθένειες προτού προλάβουν να βγουν στο εμπόριο.

2. Τη δημόσια υγεία

Τα εξωτικά είδη ζώων μεταφέρουν ασθένειες οι οποίες είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανθρώπους. Η γρίπη των πτηνών και η σαλμονέλωση που σχετίζεται με τα ερπετά είναι οι πιο χαρακτηριστικές.

3. Το περιβάλλον και την προστασία των ειδών

Η αιχμαλώτιση ζώων με σκοπό την αναπαραγωγή και την πώλησή τους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αφανισμού των ειδών.

4. Τη βιοποικιλότητα

Το εμπόριο εξωτικών ειδών αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τα ιθαγενή είδη και το οικοσύστημα, καθώς μπορεί να δραπετεύσουν από τους ιδιοκτήτες τους ή εσκεμμένα να απελευθερωθούν από αυτούς. Αν αναπαραχθούν και πολλαπλασιαστούν ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk