«Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι,είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως» είχε γράψει μια αμερικανίδα συγγραφέας.Αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ο γκαρντ της Μοντεπάσκι Σιένα Νίκος Ζήσης και ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό Βασίλης Σπανούλης ξεκίνησαν την αθλητική διαδρομή τους από τα ταπεινά, δίχως λάμψη, μονοπάτια της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) και του Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας αντιστοίχως, ώσπου να βγουν μαζί στα φώτα της καταξίωσης- πάντοτε ως συμπαίκτες στις εθνικές ομάδες,αλλά ποτέ στον ίδιο σύλλογο-, γίνεται αντιληπτό το πόσο ισχυροί δεσμοί φιλίας ενώνουν τους δύο καλαθοσφαιριστές. Τώρα όμως τίθενται αντιμέτωποι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και φυσικά μόνο ο ένας θα πανηγυρίσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης (6-8 Μαΐου). «Ο Βασίλης είναι κουμπάρος μου και θα γίνει νονός του παιδιού μου, αλλά αυτά θα μείνουν στην άκρη, αφού και οι δύο θέλουμε πολύ να πάμε στο φάιναλ φορ και να διεκδικήσουμε τον τίτλο» εξομολογείται ο άσος της Σιένα μιλώντας στο «Βήμα».

– Σε λίγες ώρες θα επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα για τους δύο πρώτους αγώνες της σειράς, Τρίτη και Πέμπτη 22 και 24 Μαρτίου, με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ποια είναι η αίσθησή σου για αυτές τις κρίσιμες αναμετρήσεις;
«Πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες, που έχουν σημαντικές παραστάσεις από μεγάλους αγώνες και καθοδηγούνται από έμπειρους προπονητές, θα προετοιμάσουν το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Μπορεί ο πρώτος αγώνας να θεωρείται ψυχολογικά δυσκολότερος για τον γηπεδούχο και τάχα πιο προσιτός για τον φιλοξενούμενο, ωστόσο προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κανόνες στα πλέι οφ. Εχουμε δει αρκετές παραλλαγές να έχουν συμβεί σε πρεμιέρες, οπότε το πιο ασφαλές είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να είμαστε έτοιμοι για κάθε αγώνα χωριστά».

– Είναι μύθος ή πραγματικότητα το ότι η Σιένα αγωνίζεται καλύτερα μακριά από την έδρα της;
«Θεωρώ ότι είναι μύθος. Ισα ίσα ξεκινήσαμε παίζοντας πολύ άσχημα εκτός έδρας, όπως περίπου και ο Ολυμπιακός. Στην πρώτη φάση ο Ολυμπιακός έδειξε να δυσκολεύεται μακριά από το ΣΕΦ, αλλά στο Τop 16 κατάφερε να πετύχει τρία σπουδαία “διπλά” με Ζαλγκίρις, Βαλένθια και Φενέρ εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του ομίλου του. Το ίδιο συνέβη και στη δική μας περίπτωση. Οσο περνούσε ο καιρός αποκτούσαμε σταθερότητα κλείνοντας με δύο νίκες το Τop 16 και χάνοντας το τρίτο ματς για ένα σουτ. Πρέπει να παραδεχθώ, πάντως, ότι με τον τρόπο παιχνιδιού μας έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αισθανόμαστε πιο άνετοι μακριά από τη Σιένα σε σχέση με την περυσινή χρονιά».

– Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν φαβορί για την πρόκριση τον Ολυμπιακό. Κάποιοι, μάλιστα, σας θεωρούν ήδη ξεγραμμένους για το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.
«Είναι λογικό, όπως η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί στη σειρά με τον Παναθηναϊκό, έτσι και ο Ολυμπιακός είναι φαβορί στο δικό μας ζευγάρι. Εχει το πλεονέκτημα της έδρας. Είναι μια ομάδα η οποία αντλεί περισσότερη δύναμη όταν αγωνίζεται στο ΣΕΦ. Αν όμως κάποιοι μας έχουν ξεγραμμένους, καλό μας κάνουν. Ούτως ή άλλως οι απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο, όπου θα φανεί ποιος είναι ο καλύτερος και ο πιο άξιος για να προκριθεί στο φάιναλ φορ. Με το σύστημα άλλωστε στις τρεις νίκες, κατά 99% προκρίνεται ο καλύτερος».

– Παίζει κάποιον ρόλο το ότι θα αντιμετωπίσεις έναν προπονητή, τον κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς, με τον οποίο είχες συνεργαστεί την πρώτη σεζόν σου στην ΑΕΚ (2000-01) και κατά συνέπεια γνωρίζεις τη φιλοσοφία και τα μυστικά του; «Για να είμαι ειλικρινής… όχι τόσο πολύ. Δεν σας κρύβω όμως ότι θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που, 17 χρονών παιδάκι, στο πρώτο επαγγελματικό σκαλοπάτι της καριέρας μου είχα προπονητή τον κ. Ιβκοβιτς. Εκείνη η χρονιά αποτέλεσε για εμένα το καλύτερο σχολείο, καθώς εκτός από τη συνύπαρξή μας στις προπονήσεις, ο κόουτς μου είχε δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστώ σε κρίσιμα σημεία ευρωπαϊκών αναμετρήσεων όπως και στα πλέι οφ της Α1».

– Είναι προφανές ότι ο τραυματισμός και η πολύμηνη απουσία του Αμερικανού Μπο ΜακΚάλεμπ «απογείωσε» τον χρόνο συμμετοχής σουκαθώς και τις ευθύνες σου στο κομμάτι της δημιουργίας.Αραγεο Νίκος Ζήσης αρέσκεται να αγωνίζεται έχοντας την μπάλα στα χέρια του ή χωρίς αυτή;
«Εχω παίξει διάφορους ρόλους κατά καιρούς και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Στην Εθνική, όπου ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης είχαν περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια τους, πιστεύω ότι αντεπεξήλθα. Δεν είναι το θέμα αν έχεις ή όχι την μπάλα στα χέρια. Το βασικότερο είναι να νιώθεις σημαντικός στην ομάδα σου, να σε πιστεύει ο προπονητής και να έχεις τον ρόλο σου. Αν συνδυάζονται όλα αυτά, μετά είναι στο χέρι σου το αν θα καταφέρεις να περάσεις στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει και να θέλεις να βελτιωθείς, εννοώ να προσπαθήσεις πολύ, να μοχθήσεις».

– Με τη Σιένα είχες μια νίκη και μια ήττα (και μάλιστα στον πόντο) στις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας.Πόσες πιθανότητες πρόκρισης θα έδινες στον Παναθηναϊκό;
«Ολοι θεωρούν φαβορί την Μπαρτσελόνα και αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ και το φάιναλ φορ διοργανώνεται στη Βαρκελώνη. Αυτό βέβαια μπορεί να μην είναι απαραιτήτως αρνητικό για τον Παναθηναϊκό. Κάθε άλλο! Για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός θα μπει σε μια σειρά αγώνων με την ταμπέλα του αουτσάιντερ. Για το επίπεδό του είχε μια ασταθή σεζόν. Δεν επέβαλε την κυριαρχία του όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα παίξει καλύτερα και θα χτυπήσει στα ίσια τη σειρά, γιατί έχει και τον προπονητή και παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα για να το κάνει. Από την άλλη, αν η Μπαρτσελόνα βρεθεί στην καλή της ημέρα, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, ειδικά αγωνιζόμενη στην έδρα της. Δεν είναι όμως αχτύπητη, αλλά όπως όλες οι ομάδες παρουσιάζει και αυτή αδυναμίες, στις οποίες θα επικεντρωθεί ο Παναθηναϊκός. Τώρα, το ποια από τις δύο ομάδες θα προκριθεί, θα κριθεί στις λεπτομέρειες».

– Ας πάμε και στην επόμενη ημέρα της Εθνικής Ανδρών. Ποια είναι η γνώμη σου για την πρόσληψη του κ. Ηλία Ζούρου στη θέση του πρώτου προπονητή;
«Είναι πολύ ευχάριστο γεγονός το ότι η Ελληνική Ομοσπονδία αποφάσισε να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών σε έναν έλληνα προπονητή, που ανήκει μεν στη νέα γενιά αλλά ταυτόχρονα έχει σημαντικές εμπειρίες στην καριέρα του. Προσωπικά δεν έχω συνεργαστεί ποτέ με τον κ. Ζούρο σε επίπεδο συλλόγων, παρά μόνο στην Εθνική Παίδων το διάστημα που εκείνος ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου του κ. Νίκου Κεραμέα. Του εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω όλοι μαζί να οδηγήσουμε την Εθνική στα μετάλλια. Γιατί αυτός πρέπει να είναι ο μόνιμος στόχος της εθνικής ομάδας μας».

– Οι παλαιότεροι παίκτες της Εθνικής θα κάνετε μια προσπάθεια να μεταπείσετε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αναιρέσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ομάδα;
«Δεν πιστεύω ότι ο Δημήτρης πήρε μια απόφαση εν θερμώ. Κάθε άλλο. Μας το είχε πει αρκετές εβδομάδες προτού την ανακοινώσει αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Ισπανία στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Θυμάμαι ότι σε εμένα προσωπικά το είχε πει σε μια προπόνηση στο Καρπενήσι. Ολοι ξέρουμε τι παιδί είναι ο Δημήτρης, ποιος είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του. Μακάρι να μεταπειστεί, τι να πω, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει τι θέλει να κάνει».

– Δεδομένου ότι για πέντε ημέρες θα βρίσκεσαι στην Αθήνα, αποκλείεται να μη συναντήσεις τον αδελφικό φίλο και κουμπάρο σου Βασίλη Σπανούλη. Και αποκλείεται να μη μιλήσετε για τη σειρά των αγώνων Ολυμπιακού- Σιένα…
«Επί δέκα, ίσως και περισσότερα, χρόνια είμαστε συγκάτοικοι στα ξενοδοχεία με τις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών. Εχουμε τη φήμη μάλιστα ότι κουράζουμε τους γύρω μας με τις ατελείωτες συζητήσεις για το μπάσκετ. Επομένως, θεωρώ σχεδόν απίθανο το να μη βρεθούμε έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Αθήνα. Προ ημερών μάλιστα που είχα ρεπό λόγω της διεξαγωγής του ιταλικού Αll Star Game, ήλθα για λίγο στην Ελλάδα και βρεθήκαμε με τον Βασίλη. Ειλικρινά όμως, δεν μιλήσαμε για τον Ολυμπιακό και τη Σιένα. Πιο πολύ είδαμε φωτογραφίες του γιου του και της συζύγου μου, που σε λίγο καιρό θα γεννήσει. Ο Βασίλης άλλωστε θα είναι ο νονός».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ