«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πάρει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τους ενδεχόμενους κινδύνους για ραδιενεργό μόλυνση των προϊόντων που μεταφέρονται από την Ιαπωνία στην χώρα μας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

Τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια εντοπίστηκαν εντός της Ιαπωνίας, συγκεκριμένα σε σπανάκι και γάλα που προέρχονταν από την επαρχία της Φουκουσίμα, καθώς και στην Ταϊβάν, σε εισαγόμενα όσπρια.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι από τις 14 Μαρτίου οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα -κυρίως αλιεύματα- που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου.

«Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την περιοχή αυτή και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι επιτόπιοι ραδιολογικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στα αεροδρόμια «Ελ.Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τους επιβάτες που προέρχονται από την Ιαπωνία.