Στην Ισπανία η χαμένη Ατλαντίδα;

Τη μυθική μητρόπολη της χαμένης Ατλαντίδας ισχυρίζεται ότι εντόπισε στη Νότια Ισπανία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και γεωλόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόιντ από το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ, στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ακριβή τοποθεσία της Ατλαντίδας νότια της πόλης Κάντιθ στην Ανδαλουσία και πιστεύουν ότι αιτία της εξαφάνισής της στάθηκε ένα εφιαλτικό τσουνάμι, το οποίο την έθαψε κάτω από τόνους λάσπης. Τη «νήσο» της Ατλαντίδας είχε περιγράψει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του «Τιμαίος» και «Κριτίας» πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Οπως είχε αναφέρει, η «Ατλαντίς νήσος» βρισκόταν έξω από τις Ηράκλειες Στήλες, τις οποίες ορισμένοι ερευνητές ταυτίζουν με το Στενό του Γιβραλτάρ. Στη θέση όπου σήμερα υπάρχει η πόλη Κάντιθ εκτιμάται ότι υπήρχε η αρχαία πόλη Γάδειρα- γνωστή και ως Γήδειρα- και για τον λόγο αυτό το Στενό του Γιβραλτάρ κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν επίσης «Γαδειρίδαι Πύλαι». Σύμφωνα με τον καθηγητή Φρόιντ, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί αρκετά τσουνάμι, με το μεγαλύτερο να έχει πλήξει τη Λισαβόνα τον Νοέμβριο του 1755.

Βλαστικά κύτταρα σώζουν από το γλαύκωμα

Μία και μόνο ένεση βλαστικών κυττάρων θα είναι ίσως αρκετή στο κοντινό μέλλον ώστε να σταματήσει, ακόμη και να αναστρέψει, την πορεία του γλαυκώματος, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Η νέα τεχνική αφορά απομόνωση βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς, τοποθέτησή τους σε ένα ειδικό θρεπτικό διάλυμα και έγχυσή τους στο πίσω μέρος του ματιού. Οπως έχουν δείξει τα μέχρι στιγμής πειράματα σε ζώα, τα βλαστικά κύτταρα αποτρέπουν την πρόκληση περαιτέρω βλαβών στα υπάρχοντα κύτταρα του οπτικού νεύρου. Παράλληλα τα πολυδύναμα αυτά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε νέα κύτταρα του οπτικού νεύρου, αναστρέφοντας τις βλάβες και βελτιώνοντας την όραση. Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ έχουν ήδη εφαρμόσει τη μέθοδο με επιτυχία σε αρουραίους με γλαύκωμα και ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα ραντάρ κάνουν τις φάλαινες να αυτοκτονούν

Τα ηχητικά κύματα των υποβρύχιων ραντάρ τρομοκρατούν τις φάλαινες, με αποτέλεσμα να τις οδηγούν στην ακτή, όπου στη συνέχεια πεθαίνουν, εκτιμούν ειδικοί του Πανεπιστημίου St Αndrews στη Σκωτία, οι οποίοι διερεύνησαν τις επιπτώσεις διαφόρων υποθαλάσσιων ηχητικών κυμάτων στη συμπεριφορά ρυγχοφαλαινών. Αρχικά τοποθέτησαν σε κήτη ηλεκτρονική σήμανση, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τις αντιδράσεις τους, και στη συνέχεια αναπαρήγαγαν ηχητικά κύματα υποβρύχιων ραντάρ.
«Διαπιστώσαμε ότι οι φάλαινες αντιδρούν στον συγκεκριμένο ήχο, και μάλιστα όταν αυτός βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ιαν Μπόιντ. Οπως αναφέρει η επιθεώρηση «ΡLoS Οne», οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι και άλλοι ήχοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα κήτη, ενώ έχουν παρατηρηθεί ποικίλες αντιδράσεις στα ηχητικά ερεθίσματα ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φαλαινών ή δελφινιών.

Λέιζερ εκτρέπει τα διαστημικά σκουπίδια

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν μια πιθανή λύση για τα συντρίμμια δορυφόρων και διαστημικών σκαφών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Προτείνουν τη χρήση ενός επίγειου, μέσης ισχύος λέιζερ, το οποίο θα εκτρέπει από την πορεία τους τα διαστημικά σκουπίδια. Η νέα πρόταση, η οποία διατυπώθηκε από ομάδα ερευνητών της συνεργαζόμενης με τη ΝΑSΑ Πανεπιστημιακής Εταιρείας Διαστημικών Ερευνών με επικεφαλής τον Τζέιμς Μέισον και δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο arΧiv, συναντά αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το επίγειο λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον «εχθρικών» δορυφόρων. Οι εμπνευστές της ιδέας υπογραμμίζουν πάντως ότι η δική τους εκδοχή του λέιζερ, η οποία δεν καταστρέφει τα σκουπίδια αλλά απλώς τα εκτρέπει από την πορεία τους, είναι μόλις λίγες φορές ισχυρότερη από την ηλιακή ακτινοβολία και δεν διαθέτει την ισχύ που απαιτείται για ένα όπλο καταστροφής.

Η τεστοστερόνη «γεννά» ιδιοφυΐες

Μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο Ράιντερ στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Roeper Review», δείχνει ότι το πολύ υψηλό ΙQ (130 ή και ψηλότερο) συνδέεται με την έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Μάρτι Μράζι, η έντονη προγεννητική έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευνοεί τη δημιουργία περισσότερων συνάψεων στον εγκέφαλο, κυρίως στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με την επεξεργασία σημασιολογικών πληροφοριών.

Μπαλονάκι μέσω του καρπού!

Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού! Αυτή είναι η νέα τάση της καρδιοχειρουργικής, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τη συμβατική επέμβαση που διενεργείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Η αγγειοπλαστική αφορά τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών εισάγοντας εντός τους ένα μικρό μπαλονάκι. Στην «παραδοσιακή» τεχνική το μπαλόνι εισάγεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα. Ωστόσο όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διενέργεια αγγειοπλαστικής μέσω της κερκιδικής αρτηρίας που βρίσκεται στον καρπό. Οπως αναφέρει ο καρδιολόγος δρ Ροντ Στέιμπλς από το Νοσοκομείο για την Καρδιά και τον Θώρακα στο Λίβερπουλ, ο οποίος έχει διεξαγάγει τη νέα διαδικασία, «αυτή αποτελεί το μέλλον της αγγειοπλαστικής.
Είναι πιο ασφαλής και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών.Συγχρόνως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων,ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του συντομότερα σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ