ΥΠΕΡ

Η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαιότητα

Είμαστε όλοι βαθύτατα θλιμμένοι από τις ειδήσεις της τρομερής καταστροφής και των θανάτων που προκλήθηκαν στην Ιαπωνία εξαιτίας του τρομερού σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η απίστευτη καταστροφή, αμέσως μετά πολλά μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια έγιναν επικίνδυνα. Ομως αν οι αντιδραστήρες του Daiichi ήταν σύγχρονοι, δεν θα απαιτούσαν συνεχή ψύξη, και η αυξημένη θερμότητα θα αποβαλλόταν μέσα από έναν αυτόματο μηχανισμό ψύξης διά αερίων ρευμάτων, που ενσωματώνεται σε όλα τα μοντέρνα σχέδια αντιδραστήρων παθητικής ασφάλειας.

Η πυρηνική ενέργεια  είναι αναγκαιότητα | tovima.gr

Είμαστε όλοι βαθύτατα θλιμμένοι από τις ειδήσεις της τρομερής καταστροφής και των θανάτων που προκλήθηκαν στην Ιαπωνία εξαιτίας του τρομερού σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η απίστευτη καταστροφή, αμέσως μετά πολλά μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια έγιναν επικίνδυνα.
Ομως αν οι αντιδραστήρες του Daiichi ήταν σύγχρονοι, δεν θα απαιτούσαν συνεχή ψύξη, και η αυξημένη θερμότητα θα αποβαλλόταν μέσα από έναν αυτόματο μηχανισμό ψύξης διά αερίων ρευμάτων, που ενσωματώνεται σε όλα τα μοντέρνα σχέδια αντιδραστήρων παθητικής ασφάλειας. Δεν μπορώ να αρνηθώ τη σοβαρότητα των γεγονότων. Ως πυρηνικός μηχανικός καριέρας, με εξειδίκευση στα συστήματα ασφάλειας και στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας σε όλον τον κόσμο, έχω να πω ότι οι εξελίξεις είναι τρομακτικές- αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με λίγο ντίζελ, καθαρό νερό και καλύτερες ασφάλειες στις εφεδρικές γεννήτριες. Αν η εφεδρική γεννήτρια είχε δουλέψει μετά το τσουνάμι, δεν θα είχα γράψει αυτό το άρθρο, γιατί οι αντιδραστήρες θα δούλευαν κανονικά. Πολλοί άρχισαν ήδη να ζητούν μεγαλοφώνως από τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να αποκλείσουν την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων. Πρέπει να καταλάβουμε όμως όλοι ότι, εκτός από την πυρηνική ενέργεια, δεν διαθέτουμε καμία εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας.
Η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι βεβαίως λύσεις. Αλλά ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από το 20% των αναγκών μας. Μόνο οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να αποτρέψουν τα μελλοντικά μπλακάουτ, αλλά και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ας είμαστε ρεαλιστές: προσωπικά, δεν σταματάω να οδηγώ το βενζινοκίνητο αυτοκίνητό μου όποτε ακούω για ένα ατύχημα σε διυλιστήριο.

* Ο δρ Glenn Sjoden είναι καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Georgia Τech των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk