ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η αθλητική διάσταση του τάε κβον ντο

ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ και θα το ξαναγράψουμε. Η προβολή των- κάκιστα- χαρακτηριζομένων ως «μικρών αθλημάτων» με κριτήριο την ποσότητα (η ποιότητα πάει περίπατο) των φίλων και οπαδών είναι ισχνή και μόνο περιστασιακά εκτιμάται. Αδικο αλλά και έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Χειροκροτούμε τις διεθνείς επιτυχίες και μετά σιγή μέχρι νεωτέρας… Αγνοούμε τι κάνουν οι αθλητές, ποια τα προβλήματα του αθλήματος. Η συγγραφή του βιβλίου του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή Φυσικής Κατάστασης Β.

Η αθλητική διάσταση  του τάε κβον ντο | tovima.gr

ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ και θα το ξαναγράψουμε. Η προβολή των- κάκιστα- χαρακτηριζομένων ως «μικρών αθλημάτων» με κριτήριο την ποσότητα (η ποιότητα πάει περίπατο) των φίλων και οπαδών είναι ισχνή και μόνο περιστασιακά εκτιμάται. Αδικο αλλά και έλλειμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Χειροκροτούμε τις διεθνείς επιτυχίες και μετά σιγή μέχρι νεωτέρας… Αγνοούμε τι κάνουν οι αθλητές, ποια τα προβλήματα του αθλήματος. Η συγγραφή του βιβλίου του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή Φυσικής Κατάστασης Β. Ροδοβίτη, «Τάε κβον ντο- η αθλητική του διάσταση», είναι προσφορά και στην ενημέρωση. Σε περισσότερες από 350 σελίδες αναπτύσσονται όλα τα κεφάλαια της τεχνικής, της προπονητικής, της ψυχολογικής θεμελίωσης του αθλήματος. Η τεχνικοαγωνιστική πλευρά δεν ανάγεται στις αρμοδιότητες της στήλης. Γι΄ αυτό θα σταθούμε σε κάποια άλλα σημεία και στοιχεία ενημέρωσης του αναγνώστη, άλλα σχετικά γνωστά και άλλα όχι.
***
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ π.χ. διακρίσεις του τάε κβον ντο το φέρνουν ψηλά στην κλίμακα αξιολόγησης των ελληνικών αθλητικών δρωμένων της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Αφετηρία ολυμπιακής πορείας ως διάκριση η τρίτη θέση της πρωτοπόρου του τάε κβον ντο Μόρφως Δροσίδου στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Στο Σίδνεϊ 2000 χρυσός ολυμπιονίκης ο Μιχάλης Μουρούτσος (-58 κιλά). Το 2004 στην Αθήνα η Ελισάβετ Μυστακίδου (-67 κιλά) αργυρό μετάλλιο, όπως και ο τωρινός πρωταθλητής Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Στο Πεκίνο δεύτερος πάλι ο σπουδαίος αυτός αθλητής στην κατηγορία των 80 κιλών. Ευοίωνες οι προοπτικές για το Λονδίνο του 2012. Παράλληλα σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
***
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρον στο βιβλίο του κ. Ροδοβίτη το κεφάλαιο της συνάφειας του τάε κβον ντο με την Αρχαία Ελλάδα. Πανοραμική και τεκμηριωμένη πολύπλευρα η ανάπτυξη στο μεγάλο πεδίο και στις διαστάσεις και παραμέτρους των άοπλων πολεμικών τεχνών της Απω Ανατολής. Στο αποκαλούμενο από τον αρχαίο συγγραφέα Φιλόστρατο «κάλλιστον των εν Ολυμπία (αθλημάτων), το παγκράτιον», όπου τα αρχέγονα στοιχεία του τάε κβον ντο είναι ευδιάκριτα και αναφορές σε άλλα αρχαία κείμενα (Ορφικά, Αργοναυτικά, Απολλωνίου, Ροδίου, Παυσανία κ.ά.). Είναι ένα τεράστιο άλμα με πολλές εκπλήξεις. Φυσικά η διαχρονικότητα βασικά στην Κορέα αλλά και σε άλλες ασιατικές περιοχές εμπερικλείει και για τους αμύητους μια ελκυστική- κάποιες φορές φαίνεται παραμυθένια- εξιστόρηση. Σε σύνοψη οι τρεις λέξεις συνθέτουν την αγωνιστική δομή του αθλήματος. Ταέ, σωστότερα τάε: χτυπώ με το πόδι- λακτίζω, κβο ή κβον: χτυπώ με το χέρι, ντο: τέχνη – τρόπος- δρόμος. Η εμφάνιση του τάε κβον ντο στην Ελλάδα καταγράφεται πριν από 45 χρόνια και σήμερα διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ και- ως άθλημα (με ομοσπονδία από το 1987)- έχει στο ενεργητικό του 500 σωματεία με 45.000 μέλη. Ως επίμετρο να επισημανθεί η θεμελιώδης σημασία του πνεύματος…
***
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ έχει ενδιαφέρον. Ενας σύλλογος από τους αρχαιότερους εν ενεργεία (να θυμόμαστε ότι τα πρωτεία ανήκουν στον Ομιλο Ερετών 1885), ο Απόλλων, με τη Σμύρνη πλάι στο όνομά του, θα αποκτήσει επί τέλους το «Λεύκωμα» της ιστορίας του. Στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα θεμελιώθηκε ο σωματειακός αθλητισμός- στην Αθήνα, στη Σμύρνη, στην Κύπρο. Ο Ορφεύς της Σμύρνης (1890), από τη συνένωση του οποίου με το «Γυμνάσιον» προέκυψε ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σμύρνης, με την πολυμορφία της δράσης του έκτοτε, ο Πανελλήνιος Γ.Σ., ο Εθνικός Γ.Σ., ο Πειραϊκός, στην Κύπρο οι γενάρχες «Ολύμπια» Λεμεσού και «Παγκύπρια» Λευκωσίας κ.ά. Πολύ νερό κύλησε από τότε που μια φούχτα νεαρών Σμυρνιών (1891) έθεσε υπό την προστασία του θεού του Φωτός και της Μουσικής το όραμά τους. Για τους πολλούς ο «Απόλλωνας» ήταν ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά τόσο στη Σμύρνη όσο και στη μητρόπολη μετά τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού είχε και άλλες αθλητικές όψεις που θα τεκμηριωθούν στο «Λεύκωμα». Σε αυτές τις 12 δεκαετίες διαμορφώθηκε μια ιστορία που αξίζει να καταγραφεί και να κληροδοτηθεί στους νεοτέρους, και τούτο ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία αγωνίζεται σήμερα η πάλαι ποτέ «Ελαφρά Ταξιαρχία». Πέραν των ποδοσφαιριστών, αθλητές του διαμετρήματος του πρωτοπυγμάχου Λαμπίδη ή εξεχόντων αθλητών του στίβου, όπως ο Χρίστος Χιώτης και ο Γιώργος Παρρής, έχουν το δικαίωμα τιμής (και, κατά περίπτωση, μνήμης).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk