BHMAτοδότης

Αλλαγή ύφους για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» ακούστηκε να λέει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών για ό,τι αφορά τη συναίνεση. Το είπε διότι προεξοφλεί ότι η αντιπολίτευση αδιαφορεί γι΄ αυτήν. Εν τω μεταξύ σε ομιλία του την Πέμπτη επιτέθηκε στους δικηγόρους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι οι ποινές για τη φοροδιαφυγή στο νέο φορολογικό είναι εξοντωτικές λέγοντας ότι η στάση τους του προκαλεί απορίες αφού οι ποινές δεν είναι πιο σκληρές από εκείνες που ισχύουν σε άλλες χώρες.

BHMAτοδότης | tovima.gr

Αλλαγή ύφους για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» ακούστηκε να λέει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών για ό,τι αφορά τη συναίνεση. Το είπε διότι προεξοφλεί ότι η αντιπολίτευση αδιαφορεί γι΄ αυτήν. Εν τω μεταξύ σε ομιλία του την Πέμπτη επιτέθηκε στους δικηγόρους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι οι ποινές για τη φοροδιαφυγή στο νέο φορολογικό είναι εξοντωτικές λέγοντας ότι η στάση τους του προκαλεί απορίες αφού οι ποινές δεν είναι πιο σκληρές από εκείνες που ισχύουν σε άλλες χώρες.
***
Μήπως είχε «φορτώσει» εξαιτίας σύσκεψης στη Βουλή νωρίτερα την ίδια ημέρα με τη συμμετοχή των κκ. Χ. Παμπούκη, Ευ. Βενιζέλου, Χ. Καστανίδη, Χρ. Πρωτόπαπα,Β. Εξαρχου στην οποία κλήθηκε για να του ζητηθεί να επαναφέρει τις τιμές αναφοράς για τις αμοιβές των δικηγόρων; Θα μου πείτε, έγινε τέτοια σύσκεψη μόνο για τους δικηγόρους; Οχι ακριβώς. Η σύσκεψη με την παραπάνω σύνθεση είχε ξεκινήσει νωρίτερα με θέμα τις εξεταστικές. Και τι αποφασίστηκε; Μα φυσικά η γενναία απεμπλοκή της κυβέρνησης από όλες με πρώτη εκείνη των ομολόγων.
***
Τα αποκαλούμενα «βαρίδια του παρελθόντος» μοιάζουν προτιμότερα από τους light του μέλλοντος. Τουλάχιστον αυτό εκπέμπει εσχάτως η ΝΔ. Μετά τους κκ. Ν.Δένδια, Ευρ.Στυλιανίδη, Ευ. Μεϊμαράκη και Α. Σπηλιωτόπουλο , ήλθε και η σειρά του κ. Ι. Παπαθανασίου να επιστρέψει. Πέραν του νέου γεύματος με τον κ. Σαμαρά προ δεκαημέρου, ήλθε η προεδρική πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την αλλαγή της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Προβλέπω ότι ως το φθινόπωρο θα έλθει και η σειρά του κ. Γ.Αλογοσκούφη .
***
Κουίζ για δυνατούς λύτες πράσινων γρίφων: Ποιος διοικητής κρατικού οργανισμού με διαδρομή δεκαετιών στο ΠαΣοΚ δήλωσε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο «εγώ δεν είμαι υπάλληλος κανενός» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δέχεται παρεμβάσεις από κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες για να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες; Η φράση του αυτή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά και άφησε άναυδους όλους τους αθώους παριστάμενους, οι οποίοι ασφαλώς δεν είχαν υποψιαστεί τίποτε για τις… «παρεμβάσεις».
***
Μαθαίνω ότι ο κ. Κ. Μπακογιάννης μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 7% για να ελαφρύνει τους δημότες του. Ο δήμαρχος Καρπενησίου διαψεύδει εμφατικά ότι θα μειωθεί κατά 7% και η ποιότητα των υπηρεσιών του Δήμου. Θα δούμε αν έχει δίκιο, σίγουρα όμως διέπραξε ένα βασικό λάθος. Ενας από τους κανόνες της επανεκλογής επιβάλλει ώστε τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται (υπερβολικά) στην αρχή και να μειώνονται (αισθητά) στο τέλος της θητείας. Και όχι φυσικά το αντίστροφο…
***
Σε αναγνωστικό οίστρο βρίσκεται ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης . Μου λένε ότι ο γκουρού της ΝΔ διαβάζει το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της Ιρλανδίας κ. Εντα Κένι. Κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κλέψουν ιδέες από τους Ιρλανδούς για να «εμπλουτίσουν» το Ζάππειο ΙΙ, τη δεύτερη εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν αρχές και οικονομικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το ίδιο γινόταν και πριν από 10 χρόνια, όταν η τότε ηγετική ομάς της ΝΔ διακήρυσσε ότι με ενιαίο φόρο για όλους (flat tax) θα έκανε την Ελλάδα «Ιρλανδική τίγρη». Το παράδοξο όμως είναι ότι παρά τις διαφορετικές πορείες Ελλάδα και Ιρλανδία πέτυχαν τη σύγκλιση αφού κατέληξαν και οι δύο στον μηχανισμό. Γιατί λοιπόν να μην συνεχιστεί η ανταλλαγή «καλών πρακτικών»;
***
Βεβαίως, εκείνο που περιμένω με κομμένη την ανάσα είναι τον «Κύκλο Επεξεργασίας Καινοτόμων Ιδεών». Πρόκειται για μια ιδέα του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο πλαίσιο της οποίας επιφανείς των ιδεών θα επιδίδονται σε ανελέητο brainstorming για χάρη της Νέας Δημοκρατίας (με την προσδοκία ασφαλώς μιας θέσης διευθύνοντος συμβούλου στις ΔΕΚΟ που δεν θα έχουν προλάβει να πουληθούν…).
***
Ζήτησε 300 νέες προσλήψεις ιερέων ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τον κ. Ι.Ραγκούση και πήρε 82, ένας για κάθε Μητρόπολη. Ομως ένας δεν φτάνει. Μήπως η Εκκλησία θα πρέπει να εξετάσει τις μετατάξεις από τον ΟΣΕ; Σίγουρα θα υπάρχουν νεαροί σταθμάρχες με πτυχίο Θεολογίας.
***
Συνεργάτης μου εντόπισε την κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να εισέρχεται στη Βουλή, ντυμένη όπως πάντα θεά. Η πρώην υπουργός παρέμεινε επί μία ώρα στο γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου και μίλησαν για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Θυμίζω ότι πρόεδρος του Διεθνούς Ολυμπιακού Ιδρύματος Εκεχειρίας είναι ο κ. Ζακ Ρογκ και αντιπρόεδροι ο Πρωθυπουργός και η κυρία Πετραλιά. Η Φάνη ήταν από τους ελάχιστους επιφανείς της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν μεγάλο σεβασμό για τον κ. Παπανδρέου και διατηρούσε επαφή μαζί του και σήμερα ο Πρωθυπουργός προφανώς της το ανταποδίδει. Αφορμή για την επαφή, εκδήλωση του Ιδρύματος τον Μάιο στη Γενεύη.
***
Oπως λένε από το υπουργείο Παιδείας, μαθητές, παρακινούμενοι από κυρίως τρεις συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Καλομοίρη και τις κυρίες Φατούρου και Τσιριγώτη, εισέβαλαν και «έσπασαν» την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αττικής. Δεν ξέρω αν έτσι είναι τα πράγματα, αλλά το γεγονός έκανε έξαλλη την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Τι θα κάνει τώρα η Αννα; Μου λένε ότι θα στείλει τον λογαριασμό για τις σπασμένες πόρτες και τους βανδαλισμούς στους παραπάνω. Σιγά να μην τον πληρώσουν βέβαια.
***
Oπως αποκάλυψα στη χθεσινή δικτυακή έκδοση του «Βήματος» το «ομόλογο διασποράς» αργεί αφού η αμερικανική Securities and Εxchange Commission (SΕC) δεν ενθουσιάστηκε με τον φάκελο που κατατέθηκε. Ποια είναι όμως η «νέα ιδέα που διακινείται; Ενα Road Show στην Ασία, στο Χονγκ Κονγκ και στη Σανγκάη αμέσως μετά το Πάσχα. Προφανώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν φοβούνται τη ραδιενέργεια…
***
Δημοσκόπηση για την κατάληξη της υπόθεσης της «Υπατίας» έλαβε την Παρασκευή η κυβέρνηση, που δείχνει ότι οι πολίτες επικροτούν τη λύση. Πάλι καλά. Διότι άλλες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν βρισκόταν στην ίδια φόρμα στην αρχή της κρίσης…
***
Υπάρχει «προδοσία της Μerryl Lynch»; Τραπεζικό στέλεχος που παρατηρεί τις εξελίξεις από θέση ουδετερότητας διέκρινε ότι η Μerryl ήταν σύμβουλος της Αlpha ως και λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει να συμβουλεύσει την Εθνική για την εξαγορά της Αlpha. Εικάζω ότι η Μerryl, μαθαίνοντας τόσο καλά την Αlpha αντιλήφθηκε πόσο πολύ ταιριάζει με την Εθνική και εργάστηκε για την ευτυχία των δύο τραπεζών και φυσικά για το καλό του τόπου…
***
Ποια είναι τα τρία Τ της δημιουργικής πόλης του 21ου αιώνα; Τalent, Τechnology, Τolerance, δηλαδή Ταλέντο, Τεχνολογία και Ανεκτικότητα, εξήγησε ο Χοσέ Ασεμπίγιο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Χ. Παμπούκη,ΑνναΔιαμαντοπούλου και ΤίναΜπιρμπίλη κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης για το Ελληνικό. Σύμφωνα με τον διάσημο ισπανό πολεοδόμο, μια πόλη πρέπει να προσελκύει τα πιο δημιουργικά ταλέντα που θα της εξασφαλίζουν κίνηση, ιδέες, τρέλα και χρήμα. Χρειάζεται επίσης Τεχνολογία που θα επιτρέπει στα ipad να λειτουργούν παντού και να μετατρέπουν τη γνώση σε αχρείαστες υπηρεσίες που όλοι θα θέλουν να σκοτώσουν για να τις αποκτήσουν. Και τέλος Ανεκτικότητα, δηλαδή ανθρώπους έτοιμους να πειραματιστούν (μέχρις ενός σημείου βέβαια…) και ανοιχτούς στη διαφορετικότητα, στην καινοτομία και στις τολμηρές προτάσεις στη ζωή και στη σκέψη. Πώς συνδέονται τα τρία Τ με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού; Ο Πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση όταν παρενέβη στη σύσκεψη για να επισημάνει ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό να σηματοδοτήσει την Αθήνα του 21ου αιώνα (προφανώς μια Αθήνα μακριά από το ιστορικό κέντρο που ήδη συγκαταλέγεται στις «χαμένες πατρίδες»). Οι πληροφορίες μου λένε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο βασικό σενάριο του έργου της ανάπλασης. Στη ζωηρή κυβερνητική φαντασία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μητροπολιτικό πάρκο, ζώνες πολιτισμού, έρευνας και τεχνολογίας και ήπια οικιστική ανάπτυξη, ενώ στις αμέσως προσεχείς βδομάδες πρόκειται να παρουσιάσει τη μακέτα δημοσίως. Το πρόβλημα με το γράμμα Τ βέβαια είναι ότι με Τ άρχιζε και ο Τιτανικός…
***
Μια πρωτοφανής αθλιότητα ήρθε στο φως προχθές στην κυπριακή Βουλή στη συζήτηση για τον φάκελο της Κύπρου. Ενας βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέγνωσε (ανυπόγραφο και προφανώς χαλκευμένο) έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου σχεδιάστηκε στην εξοχική κατοικία του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ιωαννίδη και του Νίκου Σαμψών. Για όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν την Ιστορία της εποχής μια τέτοια πληροφορία είναι ανάξια διάψευσης. Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε κυνηγηθεί άγρια από τη χούντα, είχε συλληφθεί επανειλημμένως και είχε απειληθεί η ζωή του. Πέρα από τους προφανείς λόγους… αισθητικής, η συνύπαρξή του και μόνο με τους χουντικούς θα ήταν αδιανόητη, όπως βέβαια και κάθε ιδέα υπονόμευσης του Μακαρίου. Τους ένωνε η κοινή αγωνία για το μαρτυρικό νησί αλλά και οι αγώνες για τη Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα στον προθάλαμο του γραφείου του βρίσκεται ανηρτημένο πορτρέτο του Εθνάρχη φιλοτεχνημένο από τον Δημήτρη Μυταρά το 1977!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk