Εξοχικές κατοικίες σε ξενοδοχεία

«Πρόσω ολοταχώς» για τη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας βαδίζει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μια και η τελευταία αναδεικνύεται το «κλειδί» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, την ανανέωση της τουριστικής υποδομής της χώρας, αλλά και την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης για εξοχικά στην Ελλάδα που εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο κατοικίες. Το σχέδιο που θα τεθεί αμέσως σε διαβούλευση σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.

Εξοχικές κατοικίες σε ξενοδοχεία | tovima.gr

«Πρόσω ολοταχώς» για τη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας βαδίζει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μια και η τελευταία αναδεικνύεται το «κλειδί» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, την ανανέωση της τουριστικής υποδομής της χώρας, αλλά και την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης για εξοχικά στην Ελλάδα που εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο κατοικίες.
Το σχέδιο που θα τεθεί αμέσως σε διαβούλευση σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με ακόμη ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες επενδύσεων στον τουρισμό και τη σύσταση τουριστικών εταιρειών και το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη .
Στόχος και για τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις είναι να ψηφιστούν πριν από την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό τον ερχόμενο Ιούλιο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς τουριστικής κατοικίας στη χώρα. Το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου εισάγει ένα νέο τουριστικό προϊόν, τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα». Πρόκειται για τουριστικές κατοικίες οι οποίες είναι ενταγμένες σε ένα τουριστικό συγκρότημα, οι ιδιοκτήτες των οποίων μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος (π.χ. πισίνα, γυμναστήριο, μπαρ, εστιατόριο κτλ.).
Παράλληλα, εξετάζει το πλαίσιο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels), δηλαδή ξενοδοχεία που προσφέρουν δωμάτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι τους τα διαθέτουν προς εκμετάλλευση στο ξενοδοχείο για προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν τόσο νέες όσο και υφιστάμενες τουριστικές μονάδες, ενώ συνδυάζονται και με την απόσυρση ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι οι τουριστικές επενδύσεις σύνθετης τουριστικής κατοικίας να γίνονται κυρίως μέσα σε Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Στο σχέδιο νόμου μειώνεται το ελάχιστο μέγεθος των περιοχών από τα 800 στα 300 στρέμματα. Εναλλακτικά, τουριστικές επενδύσεις μπορεί να γίνουν και σε έκταση 150 στρεμμάτων, όχι όμως στο πλαίσιο των ΠΟΤΑ και εφόσον πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν από το Χωροταξικό.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

1. Ο συντελεστής δόμησης είναι ενιαίος για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και μικρότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου.
2. Το 65% των κατασκευών θα αφορά τουριστικές υποδομές και το ποσοστό της τουριστικής κατοικίας ανέρχεται ως 35% της δομούμενης επιφάνειας.
3. Αυστηρές προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του εκάστοτε χωροταξικού σχεδιασμού.
4. Προοπτική απόσυρσης παλαιών ξενοδοχείων με δυνατότητα αλλαγής χρήσης. Δυνατότητα παροχής καλύτερου συντελεστή από την απλή κατοικία για τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας.
5. Τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels) θα μπορούν να παραχωρούν ένα ποσοστό δωματίων για ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ., έξι μήνες τον χρόνο) με παράλληλη παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk