Μπήκαν στη Βεγγάζη τα στρατεύματα του Καντάφι

Απτόητος συνεχίζει ο Μουαμάρ Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές του δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.

Αν και η Τρίπολη διαψεύδει ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος μπήκαν στην Βεγγάζη, απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Μουαμάρ Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές του δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.

Ήδη, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους αναγκάζονται να
οπισθοχωρήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60 χλμ. μακριά, σήμερα βρίσκονται 20 χλμ. από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος έπεσε στην περιοχή της Βεγγάζης, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά του.

Το al-Jazeera μετέδωσε αργά την Παρασκευή ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη συγκρούονταν με μαχητές στο Αλ-Μαγκρούν και το Σλουκ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ακούστηκε στη Βεγγάζη ισχυρή έκρηξη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό εξαρχής πού ακριβώς σημειώθηκε η έκρηξη, ούτε σε τι οφείλεται.

Απαντώντας στις πληροφορίες για παρουσία στρατού κοντά στη Βεγγάζη, η κυβέρνηση τις επιβεβαίωσε μεν αλλά διευκρίνισε ότι η παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων δεν παραβιάζει την εκεχειρία. Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι ο στρατός δεν έχει σχέδια να επιτεθεί στην πόλη.

«Η παρουσία του στρατού είναι σημαντική για την ασφάλεια των κατοίκων», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χαλέντ Κάιμ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε τερματισμό των πτήσεων και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Επιπλέον, το καθεστώς νωρίτερα την Παρασκευή είχε κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός, κίνηση που αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον με καχυποψία από τη Δύση που ζήτησε έργα και όχι λόγια.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικές χώρες αλλά και οι αραβικές που στηρίζουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απηύθυναν τελεσίγραφο στο Λίβυο ηγέτη καλώντας τον να θέσει «άμεσα τέλος σε όλες τις επιθέσεις» εναντίον των λίβυων πολιτών.

«Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές» αναφέρεται στην ανακοίνωση, προειδοποιώντας μάλιστα για στρατιωτική επέμβαση: «Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζαμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk