Μία ντουζίνα Κύπελλα Ελλάδας αριθμεί πλέον ο Ολυμπιακός, καθώς νίκησε 3-1 σετ τον Ηρακλή στον τελικόι που διεξήχθη το Σάββατο 19/03 στην Ορεστιάδα και κατέκτησε το 12ο τρόπαιό του στον θεσμό.

Τα σετ: 25-21, 20-25, 21-25, 12-25.

Τα «μωρά»του Καλμαζίδη είχαν πιο έργο εύκολα απ’ ό,τι θεωρητικά θα νόμιζαν και με πρωτεργάτη τον Ντεσπέιν, που όταν χρειάστηκε φώναξε «παρών» έφτασαν στο δωδέκατο Κύπελλο της Ιστορίας του.

Στο πρώτο σετ ο Γηραιός ήταν αυτός που στάθηκε καλύτερα στο γήπεδο. Με «όπλο» την επίθεση με τον Όουενς να ηγείται και δείχνοντας περισσότερη διάθεση, οι Κυανόλευκοι πέτυχαν τρεις αναπάντητους πόντους και προηγήθηκαν με 16-14. Από εκεί και πέρα, κράτησαν το πάνω χέρι με 21-17 και έφτασαν εύκολα στο 25-21, με τους Ερυθρόλευκους να μην έχουν ρυθμό και να είναι «υποτονικοί» στο παιχνίδι τους.

Στο δεύτερο σετ οι Πειραιώτες έδειξαν ένα καλύτερο πρόσωπο, με «αιχμή» το μπλοκ, βελτιώθηκαν στην υποδοχή με την είσοδο του Φράγκου. Ο Ντεσπέιν, με κεκτημένη ταχύτητα από το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, έπαιζε μόνος τον Ηρακλή, ο Φιλίποφ, αν και μόλις 20 χρονών «μοίραζε» ιδανικά το παιχνίδι, οι Πειραιώτες δεν άργησαν να πάρουν κεφάλι στο σκορ χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν. Οι Θεσσαλονικείς ακολούθησαν ως το 19-18, με τον Ολυμπιακό να κάνει ένα σερί 4-0, να παίρνει αέρα με 23-18 και να φέρνει χωρίς προβλήματα στα ίσα το ματς με 25-20.

Το τρίτο σετ ήταν πιο ισορροπημένο. Ο Γηραιός με πρώτους χρόνους στην επίθεση και τον Όουενς να προσπαθεί να καλύψει και το «κενό» του Μπίλινγκς που ήταν ωσεί παρών κοίταξε κατάματα τον Ολυμπιακό. Ο τελευταίος πάντως ήταν αυτός που γέλασε και πάλι στο τέλος, αφού στο κρίσιμο γύρισμα του σετ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας το απαραίτητο σ’ αυτές τις περιπτώσεις καθαρό μυαλό. Με τον Ντεσπέιν να οδηγεί στην επίθεση, πέτυχε τρεις σερί πόντους, προηγήθηκε με 23-19, ανοίγοντας το δρόμο για το 25-21.

Με ανεβασμένη ψυχολογία και τον Ντεσπέιν να «πετάει φωτιές» ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο τέταρτο σετ με σκορ 1-4 και ανάγκασε τον Φρέντι Μπρουκς να πάρει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ομως, ο ρυθμός των Ερυθρολεύκων, δεν έπεσε. Αντίθετα, εκτινάχθηκε! Ενδεικτικό της νευρικότητας του Ηρακλή, είναι η αντίδραση του Προύσαλη μετά από άσο του Τζούριτς να δεχθεί κίτρινη κάρτα. Η «δουλειά» για τους Πειραιώτες είχε γίνει και πλέον επέμεναν μόνο τα διαδικαστικά.

Ετσι ο Ουενς με ένα από τα λανθασμένα σερβίς, έστειλε την μπάλα άουτ και τον Ολυμπιακό, για 12η φορά στην ιστορία του στη πρώτη θέση του βάθρου.

To φύλλο αγώνα

Ηρακλής (Φρέντι Μπρουκς): Όουενς 14 (1 άσος, 13/27 επ., 40% υπ.), Προύσαλης 1 (1 άσος), Κιρόγκα 7 (7/20 επ., 56% υπ.), Μπίλινγκς 12 (12/31 επ.), Κανέλλος 6 (5/9 επ., 1 μπλοκ), Σμαραγδής 4 (3/6 επ., 1 μπλοκ), Μπαμπαλιούτας (λ, 53% υπ.), Πιπέργιας, Γκόρτσανιουκ, Κράβαρικ 2 (2 μπλοκ), Χαραλαμπίδης

Ολυμπιακός (Γιάννης Καλμαζίδης): Ντεσπέιν 22 (2 άσοι, 20/30 επ., 75% υπ.), Γιαμπλόνσκι 1 (1 μπλοκ), Φιλίποφ 3 (3 μπλοκ), Εστράδα 3 (2/3 επ., 1 μπλοκ), Ανδρεάδης 12 (2 άσοι, 6/10 επ., 4 μπλοκ), Τζούριτς 16 (1 άσος, 14/32 επ., 1 μπλοκ), Κουζούνης (λ, 36% υπ.), Χαριτωνίδης, Φράγκος 10 (8/12 επ., 50% υπ., 2 μπλοκ), Κοκκινάκης, Παπάζογλου (2 άσοι)

Επεισόδια πριν την έναρξη

Οπαδοί του Ηρακλή και του Ολυμπιακού συγκρούστηκαν έξω από το γήπεδο με την αστυνομία να προχωρά στην σύλληψη οκτώ ατόμων.

Ολα ξεκίνησαν όταν περίπου 200 οπαδοί από κάθε πλευρά συγκρούστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Στο συγκεκριμένο σημείο η αστυνόμευση ήταν ελλιπής και αυτό προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι «θερμόαιμοι», όπου επιτέθηκε ο ένας στον άλλον «επιστρατεύοντας» φωτοβολίδες και καδρόνια.

Βέβαια, οι… οιωνοί είχαν δοθεί και νωρίτερα, όταν υπήρξε και πάλι ένταση χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Ανθρωποι του Ηρακλή υποστηρίζουν πως ό,τι κατά την διάρκεια της προσέλευσης τους ένα βαν, τέσσερις μηχανές και ένα αυτοκίνητο έλεγχε πινακίδες αμαξιών που κατευθύνονταν στην Ακριτική πόλη.