Την πεποίθησή του ότι οι παίκτες του θα παλέψουν, ώστε να καταφέρουν να περάσουν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα και να βρεθούν στο Final 4 της Βαρκελώνης, εξέφρασε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός επεσήμανε ότι οι αγώνες αυτοί αποτελούν πρόκληση για την ομάδα του.

«Δεν ξέρω αν είναι τόσο απαραίτητο να πούμε πολλά για τη Μπαρτσελόνα. Είναι μια ομάδα που δεν αποτελεί απλά το φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ αλλά για να κατακτήσει το τρόπαιο. Εκτός ίσως από τους δικούς μας οπαδούς όλοι θα πουν ότι η Μπαρτσελόνα θα νικήσει αυτή τη σειρά και θα πάει στο φάιναλ φορ. Συγκριτικά με πέρυσι η Μπαρτσελόνα είναι πιο δυνατή κάτω από το καλάθι, με την προσθήκη του Κόστα Πέροβιτς, ενός παίκτη 2,17 μέτρων ο οποίος αντικατάστησε τον Τρίας. Στην περιφέρεια είχαν κάποια προβλήματα με τους τραυματισμούς των Μπαζίλε και Μάικλ, αλλά έχουν τους Άντερσον και Ινγκλς. Ο Άντερσον ειδικά είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τη Μπαρτσελόνα. Και κάτι που είναι σημαντικό, επίσης, στα τοσα ματς που είδαμε από τη Μπαρτσελόνα, όλοι οι παίκτες παίζουν για την ομάδα κι αυτό το έχει καταφέρει ο Τσάβι Πασκουάλ. Παίζουν σε υψηλό ρυθμό σε άμυνα κι επίθεση και όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί. Ακόμα κι όταν είχε πρόβλημα, σε κάποιο αγώνα, γρήγορα ανέβαζε το ρυθμό και είχε εύκολους πόντους. Στους ψηλούς είναι σημαντικός ο Λόρμπεκ που παίζει στις θέσεις 4 και 5 και μπορεί να σουτάρει ακόμα και για τρίποντο».

«Θα παλέψουμε»

«Η Μπαρτσελόνα έχει πολλές δυνατότητες αλλά είναι πρόκληση και για μας αυτό. Η ομάδα που θα πετύχει τρεις νίκες θα πάει στο φάιναλ φορ. Κάνουμε καλές προπονήσεις, με συγκέντρωση. Το κίνητρο πρέπει να είναι μεγάλο καθώς η Μπαρτσελόνα έχει πλεονέκτημα έδρας όμως κι εμείς είχαμε το ίδιο το 2009, χάσαμε ένα ματς στο ΟΑΚΑ και πήγαμε στη Σιένα και νικήσαμε δύο εκεί. Είμαι βέβαιος ότι θα παλέψουμε κι αυτό ζήτησα από τους παίκτες, να παλέψουμε από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Θα μιλήσουμε με τους παίκτες για να καταλάβουν το ρόλο που έχει ο καθένας ώστε να φθάσουμε στο στόχο μας».

Για την επιστροφή του Αλεκς Μάριτς: «Βήμα προς βήμα έφθασε στο σημείο να προπονείται με την ομάδα και μπήκε στο πέντε εναντίον πέντε με τους υπόλοιπους παίκτες τις τελευταίες μέρες. Δούλεψε σκληρά και πριν μπει στην προπόνηση ενώ βλέπαμε και τη θέλησή του για να επιστρέψει σε δράση. Είναι καλό για όλους να γνωρίζουν ότι ο Μάριτς είναι παρών. Όσο για το πόσα λεπτά θα μπορέσει να παίξει είναι άλλη ερώτηση. Θα πρέπει να αγωνιστούμε ως ομάδα και όχι ως μονάδες… Είναι καλό το ότι έχει επανέλθει. Ο μυς του στο αριστερό χέρι ίσως έχει επανέλθει στο 60% αυτή τη στιγμή. Στην προπόνηση λοιπόν χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι κάτω από το καλάθι και σουτάρει περισσότερο μ’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το ότι έχει θέληση να βοηθήσει την ομάδα. Η Μπαρτσελόνα έχει αιφνιδιασμό με τους ψηλούς παίκτες και ο Μάριτς μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σ’ αυτό».

«Και οι δώδεκα σε ετοιμότητα»

«Αν θέλουμε να νικήσουμε τη Μπαρτσελόνα θα πρέπει να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο. Όλα τα ματς της Μπαρτσελόνα είναι ως εξής: Κοντά στο σκορ οι αντίπαλοι και κάνει η Μπαρτσελόνα ένα… μπαμ σ’ ένα δίλεπτο και φεύγει! Πρέπει να έχουμε συγκέντρωση για σαράντα λεπτά. Ξέρουμε τα πάντα για τη Μπαρτσελόνα όπως είμαι βέβαιος ότι ξέρουν τα πάντα και για μας. Όλοι ξέρουν ότι ο Ναβάρο είναι ο καλύτερος επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη, πιθανότατα… Την περασμένη εβδομάδα κάθισε στον πάγκο και μπήκαν στο γήπεδο ο Γκριμάου και ο Σάντα κι έκαναν τη ζημιά στον αντίπαλο. Ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες που θα χρησιμοποιήσουν αναγνωρίζοντας τις δικές μας αδυναμίες. Και οι δώδεκα παίκτες μας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παίξουν και στα σαράντα λεπτά σε υψηλό επίπεδο… Όχι ένας… Και οι δώδεκα. Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία τρία χρόνια είναι… σχεδόν ανίκητη, δεν χάνει εύκολα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε το πλεονέκτημα έδρας και το απώλεσε, ανεξάρτητα αν προκρίθηκε εκτός έδρας (όπως έκανε ο Παναθηναϊκός με τη Σιένα)».

Επίσης, πέρυσι το πρωτάθλημα Ισπανίας το έχασε αν και είχε πλεονέκτημα έδρας. Υπάρχει κάποια ερμηνεία γι’ αυτό το… φαινόμενο; «Αν θέλεις να προκριθείς στο φάιναλ φορ πρέπει να παίζεις πολύ σοβαρά σε όλη τη σειρά, σε όλα τα παιχνίδια και στη Βαρκελώνη και στην Αθήνα.Είμαι βέβαιος επίσης ότι κανείς στη Μπαρτσελόνα δεν αισθάνεται ότι θα έχει εύκολη αποστολή κόντρα στον Παναθηναϊκό. Κανείς από μας δεν θα πάει για τουρισμό στη Μπαρτσελόνα, θα πάμε για να δώσουμε μάχη. Είναι ο μόνος μας δρόμος, να πάμε εκεί και να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας. Εχουμε το μέταλλο για να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι, να κάνουμε το 100%… Αν παμε εκεί και η Μπαρτσελόνα αποδειχθεί καλύτερη ομάδα… ΟΚ, τι να κάνουμε, του χρόνου πάλι».

Για το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα μετρά τέσσερις σερί νίκες σε βάρος του Παναθηναϊκού: «Δεν σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα, ανήκουν στο παρελθόν. Σαράντα ματς έχουμε παίξει φέτος και το σκορ είναι 33-7. Για μένα, ως προπονητής, ο αγώνας με τον Άρη, με την Καβάλα, με τη Μπαρτσελόνα, με τον Ολυμπιακό είναι το ίδιο! Ο αγώνας είναι… αγώνας! Τα πιο σημαντικά ματς σε οποιαδήποτε διοργάνωση είναι αυτά που αποφασίζουν κάτι. Μέχρι στιγμής τέτοια ήταν τα ματς στο κύπελλο, κόντρα στον Άρη. Τώρα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα.Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε την ίδια κατάσταση και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν γίνουν αγώνες, όπως και στο κύπελλο, αν επίσης γίνει τελικός! Τα πιο σημαντικά ματς έρχονται τώρα. Επίσης ένας αγώνας που είχαμε κι έκρινε πρόκριση ήταν εκείνος στη Μάλαγα, που παίξαμε καλά, νικήσαμε και προκριθήκαμε. Αν θέλεις να πάρεις τρόπαια, νωρίς η αργά πρέπει να παίξεις απέναντι σε ισχυρές ομάδες. Και σ’ αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε τώρα. Στα επτά ματς που χάσαμε ήμασταν κοντά μέχρι το τελευταίο λεπτό, είχαμε πιθανότητα να νικήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι μας απασχόλησε το θέμα και δουλέψαμε με τους παίκτες σε ειδικές καταστάσεις στο τελευταίο δίλεπτο. Διότι με τους νέους κανονισμούς, που η μπάλα επαναφέρεται στο τελευταίο δίλεπτο κοντά στο τρίποντο, τα πράγματα αλλάζουν αμυντικά κι επιθετικά».

Αισιοδοξία από Διαμαντίδη – Μπατίστ

Ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση να περάσει στην Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο πλέι μέικερ των Πρασίνων στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει των προημιτελικών της Ευρωλίγκας κόντρα στους Καταλανούς τόνισε ότι αν ο Παναθηναϊκός εμφανιστεί σοβαρός είναι σε θέση να πάρει τη νίκη. «Αρχίζει η σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα, ξέρουμε ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία είναι η συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών, να αποφύγουμε τα λάθη για να παραμείνουμε μέσα στο παιχνίδι. Από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα την Μπαρτσελόνα. Είναι ομάδα με ποιότητα. Θέλουμε να διεκδικήσουμε εκεί τις νίκες και να δούμε τη συνέχεια στην Αθήνα. Πιστεύω στην ομάδα μου, στους συμπαίκτες μου, στις δυνατότητές μας, αν δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, σαφώς έχουμε τις δυνατότητες να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν είναι κάτι που το είπα έτσι στον αέρα».

Για το αν είναι δυσκολότερη αποστολή των τελευταίων χρόνων: «Σίγουρα είναι η δυσκολότερη αποστολή, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, είναι η πρώτη φορά που παίζουμε με μειονέκτημα έδρας. Έχουμε τις δυνατότητες για να προκριθούμε στο φάιναλ φορ».

Από την πλευρά του ο Μάικ Μπατίστ θεωρεί ότι τη Μπαρτσελόνα φαβορί, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι ο Παναθηναϊκός –αν και είναι δύσκολο- μπορεί να «σπάσει» την έδρα: «Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρόκειται για μία δύσκολη σειρά πλέι οφ. Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί της σειράς, αλλά αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς. Μερικοί πιστεύουν ότι έχει η Μπαρτσελόνα το προβάδισμα, όμως πιστεύω ότι έχουμε την ποιότητα για να τα καταφέρουμε. Έχουμε κάνει καλές προπονήσεις και πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την ένταση για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν ξέρω εάν είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε κάνει και πιο δύσκολα παιχνίδια, είναι η πρώτη φορά χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Ακόμα και με πλεονέκτημα είχαμε αντιμετωπίσει και πιο δύσκολες ομάδες. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο όταν παίζουμε με ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους. Στο φάιναλ φορ έχουμε δει ομάδες να φτάνουν χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Σήμερα θα κάνουμε ανάλυση της Μπαρτσελόνα και ο προπονητής θα φτιάξει το σχέδιο. Όμως είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα σχέδια για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στον αγώνα της Τρίτης για να μπορέσουμε να σπάσουμε την έδρα της Μπαρτσελόνα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο».

Ο Αμερικανός σέντερ στάθηκε και την επιστροφή του Άλεξ Μάριτς: «Πάντα είναι πρόκληση. Το φάιναλ φορ είναι στην Βαρκελώνη και αυτό θα είναι μεγαλύτερο κίνητρο για την Μπαρτσελόνα που υπερασπίζεται και τον τίτλο της. Αλλά αγαπάω της προκλήσεις και ίσως να είναι καλύτερο που δεν έχουμε το πλεονέκτημα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε περισσότερο και να παίξουμε καλύτερα, έχοντας μεγαλύτερο κίνητρο. Ελπίζω όλοι στην ομάδα να θέλουν να αναλάβουν αυτή την πρόκληση. Τέτοιες προκλήσεις σε κάνουν καλύτερη ομάδας. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς όλη την σεζόν αλλά αντέξαμε στην καταιγίδα. Έχουμε τον Άλεξ πίσω και θα μας δώσει μεγάλη βοήθεια όσα λεπτά και να παίξει. Θα πάμε στην Βαρκελώνη, θα το διασκεδάσουμε και αυτό είναι και το καλύτερο να παίζεις και να απολαμβάνεις το παιχνίδι».