Κατά μέτωπον επίθεση Ντόρας στη ΝΔ

Με σαφή στόχο να πείσει ότι η ΝΔ είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα που διοικείται από μια παρέα που έχει αποκηρύξει τον φιλελευθερισμό και το ευρωπαϊκό προφίλ της, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να εμφανιστεί ως η αυθεντική εκφραστής της Κεντροδεξιάς.
«Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, άλλο δεν υπάρχει. Μόνο εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία των φιλελεύθερων ιδεών» τόνισε με έμφαση από το ΣΕΦ, όπου διεξάγεται το πρώτο προσυνέδριο του κόμματός της.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παρουσία βουλευτών και στελεχών του κόμματός της, προερχόμενα κυρίως από τη ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.

«Ερείπια ο ευρωπαϊσμός και ο φιλελευθερισμός»

«Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο ευρωπαϊσμός και ο φιλελευθερισμός τώρα, υπό τη νέα της ηγεσία, έχουν μεταβληθεί σε ερείπια. Η παρέα της ηγετικής ομάδας έχει φέρει στα μέτρα της αυτό που κάποτε εξέφραζε μια μεγάλη παράταξη» τόνισε και συνέχισε με σαφή στόχο τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά:
«Συγχέουν το λαϊκό με το λαϊκίστικο, το αντιμνημονιακό με το φιλευρωπαϊκό. Λαϊκισμός, δημαγωγία, δήθεν μαγικές λύσεις στο τσεπάκι, σύμπλευση με τη μηδενιστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και συρρίκνωση, όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ηρθε η ώρα για σαρωτικές αλλαγές

Η κυρία Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει εθνική συνεννόηση, βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και περιορισμού της παρέμβασής του στην οικονομία.
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι άλλος καιρός για χάσιμο και λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει»
σημείωσε και συνέχισε με επικριτική διάθεση για το σύνολο του πολιτικού συστήματος:
«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε την πολιτική ηγεσία να κινείται ως εκκρεμές, από τη συναίνεση στην κινδυνολογία, από τους πανηγυρισμούς στην καταστροφολογία. Αυτό είναι ένδειξη στρατηγικού αδιεξόδου. Αδυναμία διατύπωσης ρεαλιστικής πρότασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πολιτικό σύστημα μετράει ακόμη το πολιτικό κόστος».

Δύσκολες αποφάσεις

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι η χώρα έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις και αυτό που θα διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα είναι, όπως είπε, το πλέον αυστηρό πλαίσιο προσαρμογής που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην Ενωση.

«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι χρειάζεται αποφασιστική και ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, εθνική συνεννόηση και αλλαγές στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και περιορισμού της παρέμβασής του στην οικονομία.

«Ας μη σπεύδουν να μας πουν ότι είμαστε μικροί»

Με αρκετή αισιοδοξία εμφανίστηκε βέβαιη για μια πολύ θετική πορεία της Συμμαχίας στο μέλλον. «Είμαστε μακριά απ’ όλους: από τον συντεχνιασμό και την πολιτική δειλία του ΠαΣοΚ, από τον λαϊκισμό και τον επιφανειακό αντιμνημονιακό λόγο της ΝΔ, από τον μηδενισμό της άκρας Αριστεράς, από τα μπρος-πίσω του ΛΑΟΣ» είπε.
Στη συνέχεια απάντησε ουσιαστικά σε όσους μιλούν για τα χαμηλά μέχρι στιγμής δημοσκοπικά νούμερα του κόμματός της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μη σπεύδουν να μας πουν ότι είμαστε μικροί. Και ας μην προτρέχουν με τα νούμερα. Δεν τους έγινε μάθημα η Κρήτη; Μιλούσαν για 5%-6% και πήραμε 18%. Μια φράση τους λέω μόνο: Περιμένετε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν».

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:

– Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Απελευθέρωση αγορών.

– Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και πώληση όπου ενδείκνυται.

– Πάταξη της μαύρης οικονομίας.

– Εξόφληση των επιχειρήσεων σε 30 ως 60 ημέρες από το Δημόσιο.

– Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω των 30 ετών.

– Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ.
Επίσης επανέλαβε την πρότασή της για τη νομοθετική και αργότερα συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων και τη δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk