Αντιρρήσεις της Αγκυρας για επέμβαση στη Λιβύη

Πηγές από το ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι όλοι οι πρεσβευτές βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε νατοϊκής επιχείρησης απαιτείται ομοφωνία και των 28 μελών του οργανισμού.

Τρόπους για την επιβολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ που προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου» αναζητεί το ΝΑΤΟ, με τη Γαλλία να δηλώνει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα διεξαχθούν σύντομα, «εντός των επομένων ωρών». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Νορβηγία και Καναδάς δηλώνουν έτοιμοι για επέμβαση. Κατά της επέμβασης τάχθηκαν η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Πηγές από το ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι όλοι οι πρεσβευτές βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε νατοϊκής επιχείρησης απαιτείται ομοφωνία και των 28 μελών του οργανισμού. Ηδη η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και η Γερμανία, που απείχε αποό την ψηφοφορία της Πέμπτης. Σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι, παρά το δεσμευτικό χαρακτήρα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση.

Πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, επιτρέποντας παράλληλα τη λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές. Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως πράσινο φως για την ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης κατά της Τρίπολης.

Η απόφαση δίνει έγκριση για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο λιβυκό στρατό, όμως διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Η πρόταση, που έφεραν προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Λίβανος έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15. ενώ τα υπόλοιπα μέλη απείχαν.

Η Λιβύη έκλεισε πάντως σήμερα τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol). H Eurocontrol τόνισε πως έλαβε πληροφορίες από τη Μάλτα ότι η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης «μέχρι νεωτέρας απόφασης».

Η ψήφιση της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επίθεση στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ενδέχεται η απόφαση να είναι υπερβολικά καθυστερημένη, καθώς η τελική επίθεση στις θέσεις των ανταρτών είναι ζήτημα χρόνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το ψήφισμα καλεί «σε άμεση εκεχερία, στον πλήρη τερματισμό της βίας και στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα – εξαιρουμένων των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν αρκεί και πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Την άποψη αυτή μετέφερε στα μέλη ειδικής επιτροπής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, σημειώνοντας πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα «σημαντικό, θετικό και πρακτικό μέτρο», αλλά πρέπει να εξεταστούν και άλλες δράσεις.

Η πρώτη αντίδραση του καθεστώτος


Σε μία πρώτη αντίδραση από την Τρίπολη, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν». «Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της» δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μία «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης απειλεί με γενικευμένη σύρραξη σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής εμπλοκής και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Μεσόγειο. «Η Μεσόγειος Θάλασσα θα βρεθεί σε κίνδυνο, όχι μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα», διακηρύττει το καθεστώς.

Δηλώσεις μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».


Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του, λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» πρόσθεσε.

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό», είπε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Από το Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι. «Θα συμβάλουμε στην επιχείρηση, αλλά είναι νωρίς να πούμε με ποιον τρόπο. Η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων θα ήταν κάτι φυσιολογικό», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας.

Επιφυλάξεις από την Κίνα


Η Κίνα εξέφρασε τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία. «Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης», αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι’ αυτές τις επιφυλάξεις.

Η Κίνα επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού έλαβε υπόψη «τις ανησυχίες και τις θέσεις των αραβικών χωρών και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λιβύη», πρόσθεσε η Τζιάνγκ, χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk