Η ανέχεια φέρνει όλο και περισσότερους γονείς, μπροστά στην τρομερά δύσκολη απόφαση να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποια προνοιακή δομή, ώστε τουλάχιστον τα μικρότερα μέλη της οικογένειας να έχουν τα απολύτως απαραίτητα.

«Το 2010, το 45% των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν σε εμάς αφορούσε γονείς που δεν είχαν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, όπως προβλήματα ψυχικής υγείας ή χρήσης ναρκωτικών, αλλά ανθρώπους που η απόφαση τους είχε να κάνει καθαρά με οικονομικά προβλήματα. Καταλαβαίνετε σε τι απελπιστική κατάσταση πρέπει να είναι ένας γονιός για να πάρει μια τέτοια απόφαση» τονίζει στο Βήμα online ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, κ. Στέργιος Σιφνιός.

«Στη Βάρη, όπου φιλοξενούμε συνολικά 78 παιδιά, τουλάχιστον 10 ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όλα αυτά τα παιδιά ήρθαν σε εμάς τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν απειροελάχιστες στο παρελθόν», τονίζει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη κ. Πέτρος Παπαδάκης.

Η έκταση του προβλήματος φαίνεται ξεκάθαρα αν συνυπολογιστεί ότι τα Παιδικά Χωριά SOS δεν διαθέτουν τις δομές να φιλοξενήσουν παιδιά – πρόσφυγες, οπότε οι συγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν μόνον Έλληνες γονείς και νόμιμους μετανάστες.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η κρατική φροντίδα για την παιδική προστασία υποβαθμίζεται», λέει ο κ. Σιφνιός. «Οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις γίνονται από νεαρές μητέρες. Εμείς σε πρώτη φάση προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τις υποστηρίξουμε οικονομικά και ψυχολογικά, και μόνο αν δεν γίνεται αλλιώς αναλαμβάνουμε αυτά τα παιδιά, με στόχο πάντα το παιδί να επιστρέψει κάποια στιγμή στην οικογένεια του», συμπληρώνει.

Στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS φιλοξενούνται συνολικά 250 παιδιά, ενώ εκκρεμούν πολλαπλάσιες αιτήσεις. «Οι αιτήσεις που δεχτήκαμε το 2010 ήταν αυξημένες κατά 35%. Την ίδια στιγμή πλέον φορολογούνται τόσο οι δωρεές, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων μας, όσο και η ακίνητη περιουσία των Παιδικών Χωριών SOS. Φοβάμαι ότι αυτό θα μας γονατίσει στο τέλος», καταλήγει ο κ. Σιφνιός.