Μια βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες ανοίγει τις πόρτες της την ερχόμενη Κυριακή στην Πετρούπολη. Τα βιβλία της δεν είναι φτιαγμένα από χαρτί, αλλά από… σάρκα και οστά. Είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει την προκατάληψη εξαιτίας ενός χαρακτηριστικού τους (πχ. σωματική αναπηρία, εθνική προέλευση, σεξουαλικός προσανατολισμός κλπ.) και δε φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτό. Μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε «ανοιχτά βιβλία» και καλούν τους «αναγνώστες» να έρθουν να τους «διαβάσουν», με άλλα λόγια, να συζητήσουν μαζί τους για τριάντα λεπτά, ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για όλα αυτά που οι προκαταλήψεις θάβουν στη σιωπή.
Την ερχόμενη Κυριακή, 20 Μαρτίου, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» διοργανώνει ακόμα μία ημέρα «Ζωντανού Δανεισμού», αυτή τη φορά στο Δήμο Πετρούπολης, στην πλατεία Αγ. Δημητρίου. «Δώδεκα “ζωντανά βιβλία” θα περιμένουν τους αναγνώστες την ερχόμενη Κυριακή. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δεχθεί την προκατάληψη εξαιτίας πολλών διαφορετικών χαρακτηριστικών τους. Πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, μέλη της κοινότητας γκέι και λεσβιών, οροθετικοί και άλλοι άνθρωποι που έχουν βιώσει το ρατσισμό θα βρίσκονται στην ημέρα “Ζωντανού Δανεισμού”, με σκοπό να βοηθήσουν τους “αναγνώστες” να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ξεπεράσουν τα στερεότυπα», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ξένια Κουτεντάκη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης. Προσθέτει, άλλωστε, ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής. «Από τους “αναγνώστες” ζητούμε μόνο να έχουν ανοιχτό μυαλό και να σεβαστούν το “βιβλίο” τους, δηλαδή τον άνθρωπο που θα έχουν απέναντί τους», προσθέτει η ίδια.

Το βίωμα νικάει τις προκαταλήψεις
«Πιστεύω ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την καταπολέμηση του ρατσισμού, ακριβώς επειδή έχει τόση αμεσότητα και άρα μεγάλη δύναμη. Βασίζεται στο βίωμα και όχι στις στεγνές πληροφορίες που μπορεί να περιέχει μια αφίσα ή ένα φυλλάδιο», λέει στο «Βήμα» ο Ζαχαρίας, ο οποίος είναι οροθετικός και την Κυριακή θα αποτελέσει «ζωντανό βιβλίο» για δεύτερη φορά.
«Η πρώτη φορά ήταν πολύ δυνατή εμπειρία. Μου έκανε εντύπωση το πόσο διαφορετικοί ήταν οι “αναγνώστες”, το πόσο ξεχωριστές ήταν οι ερωτήσεις του καθενός. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν την κατάσταση πριν συζητήσουν μαζί μου μεταβλήθηκε σημαντικά μετά την “ζωντανή ανάγνωση”. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά κατόρθωσα να συνεισφέρω στο να αλλάξουν ορισμένες παγιωμένες αντιλήψεις», προσθέτει.
Πέρα από τα βιβλία, μία εκδήλωση «Ζωντανού Δανεισμού» βασίζεται και στη δράση των εθελοντών που με την εργασία τους εξαλείφουν τα εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας. Πρόκειται για τα «ζωντανά λεξικά», δηλαδή τους διερμηνείς που βοηθούν τα «ζωντανά βιβλία» να επικοινωνήσουν με τους «αναγνώστες», μεταφράζοντας τόσο σε ξένες γλώσσες, όσο και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Info

ΠΟΥ; «Ελεύθερος χώρος – Βοτανικός κήπος», Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη.

ΠΟΤΕ; Κυριακή 20 Μαρτίου, ώρα 12.00-17.00

ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ; Η συμμετοχή είναι δωρεάν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ www.livinglibrary.gr