Οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απασχόλησαν την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, το απόγευμα της Παρασκευής. Νωρίτερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η Ελλάδα να μην εμπαλκεί στρατιωτικά στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττός, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος και Π.Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ Γ. Κοραντής και ο εκπρόσωπος του κόμματος, πρέσβης επί τιμή Γ.Γεωργίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τριγάζης και Θ. Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δ. Δόλλης και Σ. Κουβέλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ι. Α. Ζέπος και ο πρέσβης, Α. Φίλων, επικεφαλής τους Επιστημονικού Κέντρου Αναλύσεων και Σχεδιασμού.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη αντίστοιχα, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Ι. Γιάγκου και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Ιωάννη Ζέππου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος όπως και η στάση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου. Παράλληλα η Ελλάδα σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Δρούτσας στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΕΣΕΠ θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.