Νέα stress tests για τις τράπεζες

Κλιμακωτό «κούρεμα» 5,2% στα 2ετή ομόλογα, 12,6% στα 5ετή και 17,1% στα 10ετή, θα περιλαμβάνουν τα νέα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το «κούρεμα» θα αφορά μόνο το χαρτοφυλάκιο trading των ελληνικών τραπεζών, το ύψος του οποίου υπολογίζεται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Τα τεστ αντοχής προβλέπουν αυστηρότερο ορισμό για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αυστηρότερες
προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον στο δυσμενές σενάριο.

Ο ορισμός της κεφαλαιακής επάρκειας θα βασισθεί στο λεγόμενο core tier 1 capital, που είναι πιο περιοριστικός σε σχέση με το λεγόμενο tier 1 capital που χρησιμοποιήθηκε στις περυσινές ασκήσεις.

Ωστόσο, ο ακριβής ορισμός για το core tier 1 capital δεν έχει ανακοινωθεί, όπως και το ποσοστό των σχετικών κεφαλαίων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες για να θεωρούνται κεφαλαιακά επαρκείς, στοιχεία που μπορεί να ανακοινωθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Επίσης, η EBA δεν έχει ορίσει ακόμη τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα μετάσχουν στις ασκήσεις αντοχής, οι οποίες αναμένεται να είναι 88 έναντι 91 πέρυσι.

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και ασκήσεις για τη ρευστότητα των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα ανακοινωθούν.

Οι ασκήσεις θα γίνουν με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Οι μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό σενάριο στηρίζονται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση σημαντικής επιδείνωσης -σε σχέση με το βασικό- της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, πτώσης των τιμών των ακινήτων και των μετοχών. καθώς και της αξίας των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες.

Για την Ελλάδα, το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και 1,2% το 2012, εξέλιξη που είναι δυσμενέστερη σε σχέση με το βασικό σενάριο κατά 1% και 2,3% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ανεργία, προβλέπεται αύξηση στο 15,2% φέτος και στο 16,3% το 2012, που είναι κατά 0,2% και 1,1% αντίστοιχα μεγαλύτερη από το βασικό σενάριο.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2011 και 0,2% το 2012, εξέλιξη δυσμενέστερη κατά 2% από το βασικό σενάριο και για τα δύο χρόνια.

Οι τιμές των ακινήτων για την Ελλάδα στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 7,2% φέτος και περαιτέρω 15,7% το 2012 σε σχέση με το βασικό σενάριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης για την Ευρωζώνη είναι 2,7% και 9,7%.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο προβλέπεται να μειωθούν κατά 21,5% στη διετία 2011-12 σε σχέση με το βασικό σενάριο, έναντι 15% στην Ευρωζώνη.

Η μείωση της αξίας των 10ετών ελληνικών ομολόγων προβλέπεται να φτάσει στο 17,1% στο ίδιο διάστημα.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένες τιμές θα εφαρμοσθούν μόνο για τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο τους, ενώ οι τράπεζες θα έχουν, όπως και πέρυσι, την υποχρέωση να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους.

Η μείωση των τιμών των 10ετών ομολόγων αντιστοιχεί στην πρόβλεψη για αύξηση της απόδοσής τους κατά 255 μονάδες βάσης (2,55%) σε σχέση με το βασικό σενάριο. Για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης προβλέπεται κατά μέσο όρο η αύξηση της απόδοσής τους κατά 0,75%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk