Κτηματαγορά: Πτώση τιμών έως 10%

Μία από τις δύσκολες χρονιές για την ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση για την αγορά των ακινήτων ήταν το 2010 σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου Re/Max Ελλάς κ. Στ. Σαμολαδάς, «τη χρονιά που η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, η κτηματαγορά, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δέχθηκε τις λιγότερες πιέσεις σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας και αυτό διότι ο Έλληνας έχει αντιληφθεί ότι το ακίνητο αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις».

Μία από τις δύσκολες χρονιές για την ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση για την αγορά των ακινήτων ήταν το 2010 σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου Re/Max Ελλάς κ. Στ. Σαμολαδάς, «τη χρονιά που η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, η κτηματαγορά, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δέχθηκε τις λιγότερες πιέσεις σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας και αυτό διότι ο Έλληνας έχει αντιληφθεί ότι το ακίνητο αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις».

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων η ζήτηση και οι συναλλαγές αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές έχουν δείξει σημάδια αντοχής, έχοντας υποστεί μία λογική διόρθωση σε ποσοστό έως και 10% ανάλογα το είδος ακινήτου (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη κτλ.).

Το 2010 οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους όπως ήταν αναμενόμενο σε παλαιά διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε μικρότερου εμβαδού σε σύγκριση με το πρόσφατα παρελθόν.

Από την άλλη περιορίστηκαν σημαντικά οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, καταστημάτων κτλ.) ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αγοραπωλησίες οικοπέδων – αγροτεμαχίων.

Οι τάσεις αυτές είναι ακόμη πιο ορατές αν συγκρίνει κανείς τις μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 έως το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία πωλήσεων του δικτύου της RE/ΜΑΧ Ελλάς προκύπτει μείωση των τιμών πώλησης των νεόδμητων αλλά και των παλαιών ακινήτων που άγγιξε το 10% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές πώλησης το 2009.

Η μείωση των τιμών εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση που υφίσταται αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που είναι προς πώληση. Επίσης η μείωση των τιμών επηρεάζεται, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο, από την διαπραγμάτευση και δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε σταθερούς δείκτες.

Συνολικά για το έτος 2010 ο αριθμός των πράξεων μέσω του δικτύου της RE/MAX Ελλάς ήταν ελαφρώς αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2009. Την ίδια στιγμή όμως, η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κατά 20% επιβεβαιώνοντας την στροφή των αγοραστών σε φθηνότερες λύσεις αλλά όχι λιγότερο ποιοτικές.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την αγορά ακινήτων το 2010 αλλά και από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία της το 2011 είναι το «πάγωμα» των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη.

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας RE/MAX Eλλάς


– Οκτώ στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν το 2010 στην Αττική αφορούσαν κατοικίες. Τα υπόλοιπα ήταν οικόπεδα/αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα.

– Τρία στα τέσσερα ακίνητα που πωλήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών (παλαιά). Στην Αττική περίπου 5 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών.

– Οκτώ στα δέκα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών, ενώ το 64% των ακινήτων ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών.

– Σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται στο σύνολο της χώρας ακίνητα εμβαδού από 51 έως 90 τμ. αφού καλύπτουν το 42% του συνόλου των πωλήσεων.

– Στην Αττική στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων βρίσκονται οι κατοικίες εμβαδού από 71 έως 90 τμ., ενώ η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι αυτή των 91-110 τετραγωνικών μέτρων.

– Στη Θεσσαλονίκη μία στις τρεις κατοικίες που μεταβιβάστηκαν το 2010 ήταν εμβαδού έως 50 τμ. ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι οι κατοικίες με εμβαδό από 71-90 τετραγωνικά μέτρα.

Την περίοδο 2007-2010 παρατηρείται:

– Αύξηση του ποσοστού των κατοικιών στο σύνολο των πωλήσεων κατά περίπου 20% στο σύνολο των πωλήσεων, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά των επαγγελματικών και των οικοπέδων/αγροτεμαχίων.

– Αύξηση κατά 30% της συμμετοχής των παλαιών ακινήτων (άνω της 25ετίας) στις συνολικές πωλήσεις, με ανάλογη μείωση των καινούργιων (έως 5ετίας)

– Διπλασιασμός του ποσοστού των πωλήσεων μικρών διαμερισμάτων (έως 50τμ.) και αντίστοιχη μείωση στο ½ για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 110τμ.)

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk