Ιαπωνία: Έκλεισε εργοστάσιο η GM

Οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα στην παγκόσμια βιομηχανία λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν την παραγωγή εταιρειών όπως η Boeing, η General Motors. Η αυτοκινητοβιομηχανία GM είναι η αμερικανική επιχείρηση πρώτη που ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο μονάδας παραγωγής λόγω ελλείψεων που προκλήθηκαν από τη διακοπή λειτουργίας των ιαπώνων προμηθευτών.

Οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα στην παγκόσμια βιομηχανία λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν την παραγωγή εταιρειών όπως η Boeing, η General Motors.

Η αυτοκινητοβιομηχανία GM είναι η αμερικανική επιχείρηση πρώτη που ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο μονάδας παραγωγής λόγω ελλείψεων που προκλήθηκαν από τη διακοπή λειτουργίας των ιαπώνων προμηθευτών.

Σήμερα η Honda ενημέρωσε τους αμερικανούς διανομείς ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση μέχρι και το Μάιο σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσει να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής «το συντομότερο δυνατό».

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Boeing δήλωσε σήμερα στη Wall Street Journal ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να καλύψει τα προβλήματα που δημιουργούν «οι αρρυθμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού από την Ιαπωνία» χωρίς να διακόψει την παραγωγή του νέου αεροσκάφους Dreamliner 787.

Το ένα τρίτο των εξαρτημάτων του συγκεκριμένου μοντέλου αλλά και σημαντικό των εξαρτημάτων ολόκληρου του στόλου της εταιρείας παράγεται στην Ιαπωνία.

Οι περισσότερες εταιρείες που εξαρτώνται από την παραγωγή της Ιαπωνίας, όπου κατασκευάζεται το 40% των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αποφεύγουν προς το παρόν να δηλώσουν αδυναμία παραγωγής γνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα επηρεαστεί σημαντικά το επόμενο τρίμηνο.

Όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής μικροκυκλωμάτων Nan Ya με έδρα την Ταϊβάν σε ανάλογες περιπτώσεις «η επιστροφή στην ομαλότητα διαρκεί συνήθως τρεις με τέσσερις μήνες».

Η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στην Νοτιοανατολική Ασία εξαρτώνται από την Ιαπωνία όπου παράγεται το 90% μιας ρητίνης (δισμαλεϊμίδη – τριαζίνη) η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή τηλεφωνικών συσκευών.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk