Αυτοί που ντρόπιασαν το Χόλιγουντ

http://www.youtube.com/watch?v=OOrH5tfWorg

Η Μέκκα της βιομηχανίας του κινηματογράφου δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: βιβλία, αληθινές ιστορίες, κόμικς, ιστορικά γεγονότα, σχεδόν τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα καλό – δηλαδή αποδοτικό σε δολάρια – σενάριο. Μια βάση που τις περισσότερες φορές θα έχει τόση σχέση με την κινηματογραφική απόδοσή του όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Η απήχηση των videogames δεν πέρασε (δυστυχώς) απαρατήρητη από τα μεγάλα κεφάλια του Χόλιγουντ. Οι στρατιές των fans που αγόρασαν κατά εκατομμύρια αντίτυπα τις περιπέτειες της Lara Croft (Tomb Raider), της Chun-Li (Street Fighter) και του Max Payne (χωρίς άλλες συστάσεις) θεωρήθηκαν λαχταριστό target group το οποίο θα έτρεχε στα multiplex για να παρακολουθήσει την κινηματογραφική μεταφορά των ψηφιακών του ηρώων. Οπερ και εγένετο. Μέσες άκρες τουλάχιστον.

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις μεταφορές ήταν ένα αλλά βασικό: ήταν χάλια. Τόσο σαν ταινίες όσο και ως προς την σχέση τους με τα original παιχνίδια. Οι σινεφίλ γελούσαν με το απαράδεκτο θέαμα και οι hardcore gamers με τον έλλειψη επαφής με το πνεύμα των αγαπημένων τους games.

Ο,τι δεν κατάφερε η βιομηχανία του θεάματος με εκατομμύρια δολάρια, το κατάφεραν μερικοί τύποι με μεράκι, ταλέντο και κάτι ψιλά που τους περίσσευαν. Φανατικοί του Half-Life, του πολυβραβευμένου videogame της Valve, αποφάσισαν να φτιάξουν μια μικρού μήκους action ταινία που θα εξελίσσεται στον – όχι και τόσο ευχάριστο – κόσμο του παιχνιδιού. Το εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά και ότι το Beyond Black Mesa, όπως είναι ο τίτλος του, είναι πιθανότατα η πιο αξιοπρεπής μεταφορά videogame σε φιλμ. Η προσοχή στη λεπτομέρεια – από το location ως τους ήχους και τα κοστούμια – τα ειδικά εφέ, ακόμη και οι υποκριτικές ικανότητες των πρωταγωνιστών και το υποτυπώδες σενάριο, είναι μακράν καλύτερες από οποιαδήποτε προσπάθεια έχουν κάνει τα μεγάλα στούντιο επί του θέματος. Watch and learn, Hollywood.    

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk