Σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης μιας «μεγάλης κλίμακας καταστροφής» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βλέπει ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Ετινγκερ.

Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο κ.Ετινγκερ τόνισε πως η κατάσταση στο εργοστάσιο «είναι πρακτικά εκτός ελέγχου» και πως «ίσως υπάρξουν νέα καταστροφικά γεγονότα μέσα στις επόμενες ώρες». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μεταξύ μια καταστροφής και μιας μεγάλης καταστροφής… Ανησυχούμε πάρα πολύ και έχουμε θορυβηθεί βαθιά από τις εικόνες που έρχονται από την Ιαπωνία», είπε στους ευρωβουλευτές ο κ. Ετινγκερ.

Μιλώντας νωρίτερα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Επίτροπος χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση των «27» υπουργών Ενέργειας να υποβάλλουν τους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ένωσης στα «αυστηρότερα δυνατά» τεστ αντοχής, την ίδια στιγμή που η Γερμανία προχώρησε μονομερώς στο οριστικό σφράγισμα ενός γερασμένου αντιδραστήρα (που λειτουργεί ακατάπαυστα εδώ και 35 χρόνια) και την αναστολή λειτουργίας έξη ακόμη.

Μάλιστα ο κ. Ετινγκερ ζήτησε τη «συνολική επανεκτίμηση» του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον της Ευρώπης: «Πρέπει να αναρωτηθούμε: μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι, συν τω χρόνω, να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς πυρηνικά εργοστάσια;», τόνισε. Κάλεσε μάλιστα και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία και η Ελβετία, να συμμετάσχουν στον διάλογο.

Να σημειωθεί πως και η «πρωταθλήτρια» της ατομικής ενέργειας Γαλλία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόσθετων ελέγχων ασφαλείας και στους 58 αντιδραστήρες της – αν και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε «παράλογη» την άποψη ότι το συνεχιζόμενο δράμα της Φουκουσίμα θα αποτελέσει την οριστική καταδίκη της πυρηνικής ενέργειας.

Άποψη που μάλλον συμμερίζεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε πως δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει στην συμφωνία του με την Ρωσία για κατασκευή πυρηνικού συμπλέγματος στο σεισμογενές Ακουγιού: «Αν είναι έτσι, τότε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα σπίτια μας, επειδή είναι επικίνδυνα», δήλωσε ισοπεδωτικά ο Τούρκος ηγέτης.