Κόντρα υπουργείου – Ευρώπης για μετανάστες και φυλακές

Επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) την αυστηρή κριτική που έχει διατυπώσει κατά της Ελλάδας σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών και των κρατουμένων ενώ το υπουργείο να απαντά ότι μέρος της κριτικής έχει υιοθετηθεί.

Σημειώνεται ότι η CPT έχει προβεί σε δήλωση εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα «σοβαρή» σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους και τους παράνομους μετανάστες.

Πρόκειται για την έκτη αναφορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία και η πρώτη κατά μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η CPT είχε επικρίνει την Ελλάδα για τις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων το 1997 ενώ συστάσεις έγιναν το 2005, το 2006, το 2007 και το 2009.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι η κριτική της CPT έχει σε ένα βαθμό υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, προσθέτει το υπουργείο, «η επιτροπή της CPT αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την έντονη μεταναστατευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα».

Η χώρα μας, υπενθυμίζει το υπουργείο, «παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει» τα οποία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ σχετικά με μία νέα υπηρεσία ασύλου, για τα κέντρα υποδοχής και για τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και παραμονής με αξιοπρεπές επίπεδα διαβίωσης.

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει το υπουργείο «είναι άδικο να εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ευρέως θεωρηθεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουν αναληφθρεί από άλλα κράτη της ΕΕ πρωτοβουλίες του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk