Γ. Παπανδρέου: Κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροπολιτική

Μετωπική σύγκρουση με φόντο τις πρόσφατες αποφάσεις του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και την μείωση του επιτοκίου, εκτυλίχθηκε στην Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

Στην «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, αποτυπώθηκε ένα σκηνικό πόλωσης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τη ΝΔ για μηδενιστική στάση και μεμψιμοιρία έναντι των ευνοϊκότερων όρων που διασφάλισε η χώρα στις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο της ΝΔ να εγκαλεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Παπανδρέου ότι «πανηγυρίζει ενώ έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του». Παρά τις σαφέστερες διαχωριστικές γραμμές που τέθηκαν από τους δυο αρχηγούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη διαλόγου και σύμπλευσης «παρά την μικροκομματική μεμψίμοιρη πολιτική» της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς τα οποία όχι μόνον δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία που εξέπεμψε ο κ. Παπανδρέου, αλλά του καταλόγισαν ότι επιδιώκει μια «ελεγχόμενη συναίνεση εν όψει της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας».

Ενημερώνοντας τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στην σκληρή διαπραγμάτευση της Συνόδου Κορυφής «με όπλο τις πραγματικές ειλικρινείς προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία» και ότι πετύχαμε όσα διεκδικήσαμε δίνοντας μια δύσκολη μάχη. Και τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν «στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας». Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις», όπως το ευρωομόλογο, αλλά εξήγησε ότι «συνεχίζουμε πιο δυνατοί σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας και πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας». Ενώ κατέστησε σαφές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αυτή η πορεία θέλει να δουλέψουμε όλοι μαζί». «Από όλους σας περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Είναι άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του για εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ για όσα κληροδότησε στην παρούσα κυβέρνηση και στην χώρα λέγοντας ότι «τις δικές σας αμαρτίες πληρώνει ο τόπος», ενώ στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», που προέκρινε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ασκώντας δριμύτατη κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του ΠαΣοΚ, απάντησε με ένα άλλο τρίπτυχο: «Χρέος, χρέος, χρέος»! «Αυτό ήταν το ρεκόρ που μας άφησε η ΝΔ αυξάνοντας το χρέος στα 150 δισ. ευρώ μέσα σε 5,5 χρόνια», είπε ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας ότι «μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά εμείς αφήσαμε μια χώρα που δεν είχε τέτοιο χρέος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου συνιστούν «μια διόρθωση λάθους» καθώς η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με το Μνημόνιο να ξεπληρώσει τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε μεταξύ 2013 – 2015, «αλλά, έλα που δεν έβγαινε…», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά που συζητάμε εδώ σε ένα βαθμό η Ευρώπη είχε δεσμευτεί να μας τα δώσει». Επιπλέον, τόνισε ότι «όλα αυτά, ακόμα κι αν τα πάρουμε, δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, δηλαδή η εφαρμοζόμενη πολιτική», ενώ έθεσε ως βασική λύση του προβλήματος την «δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τις δεσμεύσεις του». Μάλιστα καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι κάνει μια προσπάθεια να μεταθέσει την συζήτηση «από το κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας που διαλύεται, στην διαχείριση του χρέους».

«Η επανόρθωση ενός σφάλματος είναι μια μορφή ανακούφισης, αλλά δεν είναι λόγος πανηγυρισμών», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, προβλέποντας ότι πλέον «ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο Μνημόνιο, μια αλληλουχία Μνημονίων γιατί δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές». «Και έτσι μετατρέπουμε την έκτακτη ανάγκη μιας χώρας, σε μόνιμη εξάρτηση! Κι αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού!», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ελήφθησαν «εν όψει των υποχρεώσεων που αναλάβατε για νέα μέτρα και νέες περικοπές, πέρα από τα 50 δισ. ευρώ και μιλάω για τα 14,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν, πού αλλού, την ήδη παραλυμένη οικονομία». «Μην βαυκαλίζεστε ότι ΄΄λύνετε΄΄ το πρόβλημα. Τα δικά σας λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος. Εσείς είστε, λοιπόν, το πρόβλημα, κύριε Παπανδρέου. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να βρείτε τη λύση!», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Όσο αναγνωρίζονται οι θυσίες και οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού, όπως από την Ε.Ε., όσο αλλάζει η Ελλάδα, όσο φαίνεται ότι εμείς αποτελούμε μέρος της λύσης για το πρόβλημα, για τα χρόνια προβλήματα της χώρας, τόσο γίνεται αδιέξοδη αυτή η αρνητική σας στάση, κ. Σαμαρά. Τόσο γίνεται λυσσαλέα η επίθεσή σας», του απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ενώ τον κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τον παλιό, ΄΄καλό΄΄ σας εαυτό, την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, το έργο της οποίας δεν μπορείτε να αποχωριστείτε».

Μάλιστα του επισήμανε ότι «ένας βουλευτής σας, νομίζω ο κ. Σταϊκούρας, είπε ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα (της Συνόδου Κορυφής) και μόνο που δεν τον διαγράψατε!». Και υπογράμμισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο για συστράτευση λέγοντας με δηκτικό τρόπο: «Εγώ συνεχίζω αυτή την προσπάθεια, παρά τη μικροκομματική σας, μεμψίμοιρη πολιτική. Αλλά δεν βλέπω να φέρνετε προτάσεις. Τουλάχιστον απέναντι στο ΄΄χρέος, χρέος, χρέος΄΄, θα περίμενα σήμερα, η ΝΔ να λέει τουλάχιστον ΄΄υπευθυνότητα, υπευθυνότητα, υπευθυνότητα΄΄».
Ανταπαντώντας ο κ. Σαμαράς είπε: «Θέλετε να συμπλεύσουμε αλλά πρώτα πρέπει να πλεύσουμε, ενώ εσείς θέλετε να βυθιστούμε», ενώ κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «αθλιότητες και τυχοδιωκτικά παιχνιδάκια» με αφορμή τα πρόσφατα περίεργα e-mail τα οποία προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της χώρας.

Κόντρα Καρατζαφέρη – Σαμαρά

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εγκάλεσε τους δυο αρχηγούς ότι ως «σολίστες του ΄΄Τιτανικού΄΄ συνεχίζουν το βιολί τους, ερίζοντας μεταξύ τους, ενώ φέρνουν και τα δυο κόμματα την ευθύνη για το που έφτασε η χώρα». «Τσακώνεστε εδώ μέσα. Ντροπή σας. Έχετε ιστορική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά και τους κάλεσε: «Να ανεβείτε και οι δυο στο βήμα της Βουλής και να πείτε: συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη». Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πάντως ότι αυτά που πήρε η χώρα «είναι θετικά και να μην μεμψιμοιρούμε», απαντώντας εμμέσως στον κ. Σαμαρά. Πήγε όμως και παραπέρα. Έτσι επιτέθηκε στον «σαμαρικό» αρθρογράφο και φερόμενο ως συνομιλητή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Φ. Κρανιδιώτη με αφορμή πρόσφατο μαχητικό κείμενό του ενάντια στον κ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ, καθώς και κάποια ΜΜΕ που εμφανίζουν το κόμμα αυτό να διευρύνει την επιρροή του. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σαμαρά να τοποθετηθεί «εάν αυτός ο άνθρωπος, ο κ. Κρανιδιώτης, μπορεί να εξυβρίζει πολιτικούς αρχηγούς και ΜΜΕ». «Εάν τον στηρίξετε, θα είστε ίδιος με αυτόν», του είπε. Μάλιστα εξ αιτίας μιας φραστικής παραδρομής του, ο κ. Καρατζαφέρης αναγκάστηκε να αποκαλέσει τον κ. Σαμαρά «μελλοντικό πρωθυπουργό».

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν άφησε αναπάντητα τα πυρά του κ. Καρατζαφέρη, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ ούτε υβρίζει, ούτε συκοφαντεί, ούτε κάνει κωλοτούμπες», ενώ του επισήμανε ότι «η ερώτησή σας για πρόσωπα που δεν είναι ούτε βουλευτές, ούτε έχουν επίσημη θέση στο κόμμα, είναι για αλλού και όχι για εμάς». Με την ευκαιρία, ωστόσο, εξαπέλυσε σφοδρή αντεπίθεση εγκαλώντας τον κ. Καρατζαφέρη για την συνολική στάση του. Διαβάζοντας μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις του (προς της προσφυγής στο ΔΝΤ) με τις οποίες ο κ. Καρατζαφέρης έλεγε ότι «υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ». «Μήπως αντί ΛΑΟΣ είστε λαγός;», τον ρώτησε ο κ. Σαμαράς, ενώ απαξιώνοντας και να ακούσει τον κ. Καρατζαφέρη αποχώρησε από την αίθουσα. «Κάποιος έγινε λαγός κι έφυγε…», ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Αντίθετη η Αριστερά

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα ως προς το αν θα παρθούν μέτρα. «Και μέτρα θα παρθούν και βάρβαρα θα είναι», είπε, επισημαίνοντας ότι τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία δεν αμφισβήτησε, είναι «η μισή αλήθεια», καθώς η συζήτηση γίνεται για το «πώς θα μοιραστεί η χασούρα» και όχι για να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους, το οποίο έσπευσε να μην αναγνωρίσει: «Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από το χρέος αυτό», είπε, επισημαίνοντας ότι «για εμάς ο βρυκόλακας και ο εφιάλτης του λαού είναι το κεφάλαιο γιατί αυτό προκαλεί το χρέος». Προέβλεψε δε ότι «αυτή η συμφωνία που έγινε δεν θα κρατήσει για πολύ διότι οι ανταγωνισμοί είναι οξύτατοι».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «αποφάσισαν να …μην αποφασίσουν και να βαθύνουν την κρίση μεταθέτοντας την χρεοκοπία πέρα από το 2014». Εστίασε δε στην «σπουδή του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακής πολιτικής μια επικείμενη εθνική και οικονομική καταστροφή». «Τι είδους επιτυχία ήταν η επιμήκυνση και η δυνατότητα επαναδανεισμού όταν το παρελκόμενο πακέτο είναι νέα σκληρά μέτρα;», διερωτήθηκε και επιτέθηκε κατά των δυο μεγάλων κομμάτων για «τεχνητό σχέδιο δικομματικής πόλωσης ανούσιας διότι δεν έχουν τα κότσια να πάνε κόντρα στα σχέδια της πλουτοκρατίας και των δανειστών μας και είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν κομμάτια της ελληνικής περιουσίας και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού». Κάλεσε δε τον κ. Παπανδρέου να προσφύγει στον λαό είτε μέσω δημοψηφίσματος «για να επικυρώσει ο κυρίαρχος λαός την επιλογή σας να συναινέσετε με τις επιταγές της κυρίας Μέρκελ», είτε μέσω εθνικών εκλογών.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk