Νέα δέσμη αλλαγών – προσθηκών στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν γίνει νόμος του κράτους.

Το Σώμα φορολογικών διαιτητών θα διοικείται από τον πρόεδρό του ο οποίος θα επιλέγεται από τη Βουλή και θα διατηρείται στη θέση του για μία 5ετία. Παράλληλα, για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης αυτής.

Ακόμη, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής αυξάνεται κατά 300 ευρώ η έκπτωση φόρου εισοδήματος για ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους μέσω του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον». Με την προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί κάποιος να έχει έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 900 ευρώ. Για δαπάνες έως 3.000 ευρώ η έκπτωση φόρου είναι 20%, ενώ για ποσό από 3.001 έως 6.000 ευρώ η πρόσθετη έκπτωση είναι 10%.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα εισπράττουν ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων οι υπάλληλοι του νέου Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων, ενώ περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ ο αριθμός των υπηρετούντων σ’ αυτό υπαλλήλων με έτη υπηρεσίας άνω των 20.

Ακόμη, προβλέπεται έκπτωση 40% στα τέλη ταξινόμησης των φορτηγών έως 3,5 τόνους για εκείνα που έχουν κυβισμό κινητήρα από 2.000 κ.εκ. έως 3.500 κυβ. εκατοστά.