Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την προώθηση πολιτικών με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Παράλληλα, παρατηρείται μία στροφή σε πιο ασφαλή αξιόγραφα λόγω της συγκυρίας αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου, που δημιουργεί η σεισμική δραστηριότητα και οι καταστροφές στην Ιαπωνία, αλλά και η ένταση στη ζώνη της Βορείου Αφρικής.

Την Τετάρτη η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας βρισκόταν λίγο πάνω από τις 920 μονάδες βάσης, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 11 μονάδων, μετά την πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε αποκλιμάκωσή τους έως και τις 880 μονάδες.

Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξασφάλισε την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως και το τέλος του 2012.

Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, με βάση το πακέτο των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, την ερχόμενη χρονιά το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναζητήσει από τις αγορές περί τα 28 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει αν δε βγούμε στις αγορές

Το ποσό αυτό είναι καλυμμένο ούτως ή αλλιώς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν δεν καταφέρει η Ελλάδα να πουλήσει τα ομόλογα που θα εκδώσει σε επενδυτές.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το 2012 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκτιμώνται σήμερα στα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 24 δισ ευρώ θα προέλθουν από το τρέχον διασωστικό πακέτο.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να αντληθούν από την αγορά με έντοκα γραμμάτια γύρω στα 15 δισ. ευρώ και με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, γύρω στα 28 δισ. ευρώ.

«Η ύπαρξη δυνατότητας του EFSF να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων διασφαλίζει στην ουσία την επιτυχία της δημοπρασίας» υπογραμμίζει σχετικά η Alpha Bank, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η δυνατότητα «θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, η οποία θα έχει μεγαλύτερη αξία αν τελικά δεν χρησιμοποιηθεί».

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό είναι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 7,4% το 2011 και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων ήδη από το τρέχον έτος.