Την αναστολή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας της Στοκχόλμης ψήφισε σήμερα το Κοινοβούλιο της Σουηδίας. Συγκεκριμένα, με ψήφους 172 έναντι 170 οι βουλευτές της χώρας αποφάσισαν να ανασταλεί η σχεδιαζόμενη πώληση μεριδίων της στεγαστικής τράπεζας SBAB, της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας TeliaSonera, της ταχυδρομικής εταιρείας Posten Norden και της ενεργειακής Vattenfall. Επτά από τους 349 συνολικά βουλευτές απουσίαζαν ή απείχαν από την ψηφοφορία.

«Για λόγους ιδεολογικούς και για να μειώσει το δημόσιο χρέος της Σουηδίας», όπως γράφει σε ανταπόκρισή του από την Στοκχόλμη το πρακτορείο Associated Press, η κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ εκπόνησε ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» το 2006 που ανέλαβε την εξουσία. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πουλήθηκαν μετοχικά μερίδια της εταιρείας που λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης OMX, του ομίλου διαχείρισης ακινήτων Vasakronan αλλά και της εταιρείας οινοπνευματωδών ποτών Vin&Sprit, που παρασκευάζει τη βότκα Absolut.

Από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που εκποίησε η κυβέρνηση Ράινφελντ εισέπραξε περισσότερα από 80 δισ. κορίνες (περίπου 9 δισ. ευρώ). Το 2008, ωστόσο, η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λόγω της κρίσης που απαξίωνε την προς εκποίηση κρατική περιουσία. Καθώς η σουηδική οικονομία ορθοπόδησε σύντομα, συνεχίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος με την απελευθέρωση των σουηδικών φαρμακείων τον περασμένο Ιούλιο και την πώληση μεριδίου 6,6% της τράπεζας Nordea το Φεβρουάριο του 2011.

Μετά από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η κυβέρνηση Ράινφελντ έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και η αριστερή αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατάφερε να αναστείλει – τη φορά αυτή μέχρι… νεωτέρας – τις ιδιωτικοποιήσεις. «Πιστεύω πως ήταν μια άτυχη απόφαση που προήλθε από τη σύμπραξη των κόκκινων και των πράσινων κομμάτων με τους Σουηδούς Δημοκράτες. Τα έσοδα από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προορίζονταν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για τη θωράκιση της χώρας έναντι των μελλοντικών κρίσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ. Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Σουηδίας φθάνει μόλις στο 40,8% του ΑΕΠ της χώρας…