Πιέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα». Σε σημερινές δηλώσεις τους, τόσο ο o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαίκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ κάνουν λόγο για την ανάγκη να γίνει η αναδιάρθρωση το ταχύτερο δυνατό.

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα». Σε σημερινές δηλώσεις του o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ κάνει λόγο για την ανάγκη να γίνει η αναδιάρθρωση το ταχύτερο δυνατό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, o κ. Κάιτελ αναφέρθηκε στους κινδύνους για την οικονομία, λόγω των ειδικών συνθηκών μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε: «Οπως διαπιστώνει κανείς από την εξέλιξη των επιτοκίων, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη. Δεν χρειάζεται να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για να προχωρήσει σε μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Αυτό αφορά όλους τους ιδιώτες πιστωτές και μπορεί αλλά και πρέπει να ρυθμιστεί συμβατικά».

Ο κ. Κάιτελ είπε επίσης ότι η γενικότερη κατάσταση στον τομέα της ενέργειας είναι διαχειρίσιμη, ακόμη και μετά το προληπτικό κλείσιμο πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία και ότι οι άμεσες επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ιαπωνία στη γερμανική οικονομία θα είναι περιορισμένες. Σε ότι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είπε ότι είναι αποδεκτές ως βάση, ότι περιέχουν αρκετά σωστά στοιχεία αλλά δεν είναι επαρκείς. Οι προθέσεις για την αναθεώρηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δεν αρκούν, είπε και συμπλήρωσε ότι χρειάζονται σαφείς αποφάσεις γρήγορα. Τόνισε επίσης, ότι δεν μπορεί να συζητά κανείς επ΄ άπειρον σε πολιτικό επίπεδο και θα ήταν καλύτερα αν μια μικρή ομάδα, μπορούσε να πάρει αποφάσεις ταχύτερα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε επιτροπή της γερμανικής Βουλής ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να απαντηθεί ακόμα το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Mέχρι πρόσφατα ο κ. Ρέγκλινγκ απέκλειε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι αγορές «υπερεκτιμούν» αυτό τον κίνδυνο. «Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», είχε πει στα μέσα Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες είχαν δημοσιευθεί στον γερμανικό Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk