Τέσσερις συμφωνίες υπέγραψε η Κύπρος με το Ισραήλ

Τέσσερις συμφωνίες, ανάμεσά τους και συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, υπέγραψε η Κύπρος με το Ισραήλ κατά την επίσκεψη του Προέδρου κ. Δ. Χριστόφια στο Τελ Αβίβ. Υπεγράφη επίσης ένα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του χρηματιστηρίου της Κύπρου και του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κυπριακού Ινστιτούτο, η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ θα εστιασθεί «σε τομείς ιδιαίτερης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η αρχαιολογία και η υπολογισμική επιστήμη των υπερυπολογιστών».

Πρόκειται για σημαντικές συμφωνίες που κάνουν τη συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών στενότερη, αφού με αυτές δίνεται περισσότερη έμφαση τόσο στην συνεργασία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στις ΑΟΖ των δύο χωρών, όσο και σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία, αλλά και τη συνεργασία των χρηματιστηρίων που λειτουργούν στις δύο χώρες. Υπεγράφη επίσης συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών και συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος Xριστόφιας είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο και θα επισκεφθεί την Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οπως αναφέρουν ειδικοί από τη Λευκωσία, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν άφθονα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες ανάλωσε πολλή ώρα στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην εξέταση αμοιβαία επωφελών τρόπων αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Πρόσφατα οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία καθορίζονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk