Δύο άνδρες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Μπαχρέιν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ιατρική πηγή από το νοσοκομείο Σαλμανίγια, στο οποίο διακομίζονται οι τραυματίες από τις σιιτικές περιοχές.

Νεκροί είναι ένας πολίτης του Μπαγκλαντές και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν, που έχασε τη ζωή στη διάρκεια συγκρούσεων με χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών – διαψεύδοντας έτσι προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας Σαουδάραβας αστυνομικός.

«Ενα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε στη Μαάμιρ, νότια της πρωτεύουσας Μανάμα σήμερα το απόγευμα όταν ένας διαδηλωτής τον παρέσυρε εκ προθέσεως με το αυτοκίνητό του», ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας.

Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία ημέρα μετά την αποστολή ξένων στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση. Με διάταγμά του ο βασιλιάς «εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», όπως ανέφερε η ανακοίνωση η οποία αναγνώσθηκε στην τοπική τηλεόραση.

Για αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός, η αστυνομία, η εθνοφρουρά και «κάθε άλλη δύναμη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο». Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από σήμερα και σε ολόκληρη τη χώρα για τους
επόμενους τρεις μήνες.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης χαρακτηρίστηκε στην ανακοίνωση «πράξη εθνικής ασφάλειας», ενώ επισημάνθηκε ότι επιβλήθηκε αφού απειλήθηκαν οι θεσμοί, η οικονομία και οι πολίτες του Μπαχρέιν. Επειτα από αίτημα της κυβέρνησης, η Σαουδική Αραβία έστειλε περίπου 1.000 στρατιώτες, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περίπου 500.

Παράλληλα, στο Παρίσι όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας του 8 G8, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι ελπίζει να δει μία δημοκρατική μετάβαση στο Μπαχρέιν. «Προφανώς πιστεύουμε ότι μία δημοκρατική μετάβαση είναι εξίσου σημαντική εκεί όπως και οπουδήποτε αλλού», είπε.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» να δείξουν εγκράτεια μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία. «Προφανώς είμαστε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της κατάστασης στο Μπαχρέιν και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν εγκράτεια», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.