Ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο πειρατείας» έχουν ιδρύσει οι σομαλοί πειρατές, μέσω του οποίου ξένοι, κυρίως, επενδυτές «ποντάρουν» πάνω στα λύτρα που θα πληρώσει κάθε πλοίο που θα πιαστεί από τους συμμορίτες και κατόπιν αγοράζουν «μετοχές».

Ο φόβος και ο τρόμος για χιλιάδες ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων που διαπλέουν τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, απέκτησε και το δικό του «γραφείο στοιχημάτων» με υψηλές αποδόσεις και με «μετοχές» στα υπό ομηρία πλοία.

Ο εμπνευστής και «μπουκμέικερ» του «χρηματιστηρίου» είναι ένας σομαλός πρώην πειρατής και νυν οικονομικός παράγοντας του Χαραντέρε, ενός χωριού στα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Μογκαντίσου, ονόματι Μοχάμεντ (αγνώστων λοιπών στοιχείων, για ευνόητους λόγους).

Η διαδικασία είναι η εξής: ο «μπουκμέικερ» απευθύνεται κυρίως σε Σομαλούς της αλλοδαπής που διαθέτουν αρκετά χρήματα (για ποντάρισμα ή για χάσιμο). Οι επενδυτές ποντάρουν πάνω στο χρηματικό ύψος των λύτρων που θα δοθούν. Ο επενδυτής που θα πέσει πιο κοντά στο ποσό, κερδίζει ένα μερίδιο από τα λύτρα. Φυσικά, τα κερδισμένα ποσά από το στοίχημα αυτό δίνονται χέρι με χέρι, αφού δεν εφαρμόζονται ακόμη προηγμένα συστήματα όπως ηλεκτρονικές καταθέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών.

Τα λύτρα κυμαίνονται ανάλογα με το πλοίο και το φορτίο και υπολογίζεται ότι ένα μέσο ποσό που καταβάλλεται κυμαίνεται μεταξύ 1.2 και 1.6 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα σε αυτό το «χρηματιστήριο» βρίσκονται επίσης οι «μετοχές» 15 ναυτιλιακών εταιριών, πλοία των οποίων κρατούνται, οπότε οι «επενδυτές» κατόπιν είτε επενδύουν εκ νέου σε μετοχές, είτε ξαναποντάρουν, αν θέλουν, σε μια νέα περίπτωση πειρατείας.

Ο Μοχάμεντ θεωρεί πως το «στοίχημα της πειρατείας» είναι η μόνη «βαριά βιομηχανία» που διαθέτει σήμερα η χώρα και ότι σε αυτήν θα έπρεπε να επενδύσουν όλοι οι Σομαλοί για να έχουν οικονομικό όφελος. «Είναι μια επικίνδυνη δουλειά, η οποία όμως έχει υψηλό οικονομικό όφελος ακριβώς επειδή είναι πολύ επικίνδυνη», είπε ο Μοχάμεντ στο πρακτορείο Reuters.

Πράγματι, ένας μεγάλος αριθμός Σομαλών της διασποράς επενδύει μανιωδώς εδώ και τέσσερις μήνες σε αυτό το «χρηματιστήριο» με κάποιους εξ’ αυτών να υποστηρίζουν ότι με μια ελάχιστη επένδυση έβγαλαν 60.000 ευρώ σε λιγότερο από 40 μέρες. Με ένα μικρό μέρος από τα προσωπικά κέρδη του «στοιχήματος», ο Μοχάμεντ χρηματοδοτεί επίσης Σομαλούς συμμορίτες να αποκτήσουν όπλα και πυρομαχικά και γενικά όλον εκείνον τον εξοπλισμό που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν «επαγγελματικά».